Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Saturday, November 17, 2012

Info Tani: Tanaman Herba Garuda

Kita mungkin mengetahui nama Garuda adalah sejenis burung yang menjadi lambang negara Indonesia. Namun dari sudut pertanian, garuda juga merupakan tanaman herba yang mendatangkan manfaat dan khasiat kepada kesihatan namun awas kerana ianya boleh memudaratkan jika diambil secara berlebihan.


Pokok Garuda ataupun pokok inggu ialah sejenis tumbuhan yang berasal dari negara Eropah namun mampu hidup dengan persekitaran tropika. Terdapat 8-10 jenis pokok ini yang dikesan disekitar beberapa negara menjadikan pokok yang dari keluarga Rutaceae ini mampu hidup di persekitaran yang berbeza.


Pokok ini mempunyai aroma yang kuat mampu mencapai ketinggian sehingga 1.5 meter. Ianya mempunyai batang berkayu yang kecil dan mempunyai cabang yang banyak. Daunnya berwarna hijau muda dan bunganya akan muncul di ranting yang mempunyai warna hijau muda.

Buahnya kecil berwarna coklat dan berbentuk lonkjong yang mempunyai biji benih yang berbentuk buah pinggang. Ia mampu membiak melalui dua cara samada keratan batang ataupun biji benih.


Kegunaanya boleh dijadikan pokok penghalau serangga perosak dan boleh diolah menjadi racun serangga semulajadi.

Untuk faedah kesihatan, pokok garuda digunakan untuk mengubat penyakit gilababi (epilepsi), hernia, histeria, radang pembuluh darah dan athritis. Ia juga mampu menurunkan kepanasan badan bagi mereka yang mengalami deman panas yang tinggi.


Penggunaan dengan dos yang terkawal boleh meransang otot uterus dan mengalalkkan pengeluaran haid dan boleh digunakan untuk menjarakkan kehamilan. Namun awas kerana pengunaan tanpa kawalan dos yang sesuai boleh mengakibatkan keguguran kandungan bagi wanita hamil.

Juga amat merbahaya untuk mereka yang memakan terus pokok ini kerana risiko pendarahan dalaman sehinggakan boleh membawa maut. (Sumber olahan dari Melur.com).


Di Stesen MARDI, anda boleh membeli anak pokokk garuda ini dengan harga sekitar RM 7 sepasu untuk dibawa pulang dan ditanam di rumah anda. 

No comments:

CATATAN TERKINI DI MRKUMAI.BLOGSPOT.COM::

get this widget here

KOLEKSI CATATAN: