Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Saturday, November 17, 2012

Info Tani: Tanaman Herba Oregano

Pokok Oregano (Origanum vulgare) adalah sejenis pokok yang tumbuh di Eropah, kawasan Mediterranean dan selatan serta tengah Asia. Kebanyakkan yang mudah tumbuh di Malaysia ialah jenis Cuban Oregano.


Oregano dikatakan berasal dari kawasan sederhana panas di barat daya Eurasia dan rantau Mediterranean yang merupakan tanaman herba. Mempunyai ketinggian sekiat 20-80 cm dengan daun bersaiz kecil dan panjang sekitar 1 -4 cm.


Di dalam masakan, Oregano merupakan herba penting dibahagian daun yang boleh menjadi perisa apabila dikeringkan. Ia mempunyai rasa aromatik ,panas dan sedikit pahit dan boleh berubah-ubah rasanya mengikut jumlahnya. 


Oregano yang baik kualiti boleh mengkebaskan lidah maka tidak hairanlah jika ianya juga digunakan dalam perubatan tradisional seperti menjadikannya antiseptik, penawar sakit perut dan penyakit penafasan. Juga dikatakan mampu merawat sakit tekak. 


Anda boleh membeli anak pokok oregano ini di Stesen Mardi dan boleh ditanam di dalam pasuan sahaja tanpa perlu memindahkan ke tanag. Pembiakannya amat mudah dengan memisahkan anak pokok yang baru tumbuh diperdunya dan memerlukan air yang banyak tanpa cahaya matahari yang terus ke atasnya. 

Oregano juga terdapat dijual di pasaraya besar dan juga serbuk oregano juga berada di pasaran. 
No comments:

CATATAN TERKINI DI MRKUMAI.BLOGSPOT.COM::

get this widget here

KOLEKSI CATATAN: