Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Saturday, April 16, 2011

Tips Melancong ke Cameron Highlands

Terdapat banyak catatan untuk siri Tips Melancong ke Cameron Highlands di mrkumai atas dasar pengamatan dan pendapat peribadi. Semoga dapat membantu anda membuat perancangan dan perjalanan anda. Jika ada pertanyaan, sila ajukan di ruangan ulasan, dan Insyaallah saya akan cuba membantu... Anda boleh membuat carian di sini dengan kata kunci Tips, Cameron Highlands, pertanian dan sebagainya untuk terus ke tips-tips yang telah saya muat naik.  


Ramai kawan-kawan yang bertanya apa yang boleh dilawati di Cameron highlands, malah ada bertanya bagaimana hendak melancong di sini dengan kos yang minima. Selalunya aku akan menjawab dengan jawapan yang standard dan akan berulang kali nasihat yang sama. Mungkin bagi aku ini yang terbaik tetapi aku lebih suka meletakan nasihat ini sebagai salah satu pilihan cara untuk melancong disini. 

Ada cara dan pendapat yang lain yang lebih baik barangkali. Jadi untuk permudahkan, aku cuba senaraikan satu persatu:


Waktu yang sesuai:
Ramai yang selalunya memilih untuk datang ke Cameron Highlands pada waktu cuti panjang seperti cuti sekolah, cuti umum dan juga hujung minggu yang biasa. Nasihat aku, kalau boleh membawa ahli keluarga yang lain, elakkan memilih tarikh utama percutian umum seperti Tahun baru , Krismas, Tahun Baru Cina, Deepavali atau hujung minggu yang bersambung dengan cuti umum. 

Juga kalau boleh elakkan masa cuti sekolah yang pendek seperti cuti sekolah bulan 3 dan 8 yang seminggu sahaja tempohnya. Ini kerana semua cuti ini dianggap 'peak season' di sini malah semua kos sama ada bilik sewa, hotel atau apartment juga akan penuh. 

Bayangkan pada hari biasa, 3 bilik apartment berharga sekitar RM 200-250 semalam boleh melonjak ke RM 350 malah ada yang menyentuh RM 450 semalam. Hotel memang sudah awal-awal istiharkan musim pucak atau peak season. Maka harganya pasti melonjak naik dan mereka selalunya akan meletakan harga ini kerana terdapat permintaan yang melebihi penawaran bilik hotel yang sedia ada. 

Ada yang bertanya, bila musim hujan, akau cadangkan selalu perikasa laman Jabatan Kaji Cuaca. Musim tak menentu disini. Bulan 3 hingga 7 sepatutnya musim panas tapi selalu hujan jugak.


Rancang penginapan anda
Bagi yang suka-suka datang berkeluarga besar atau mungkin dua atau tiga buah kereta, cadangannya sewalah apartment percutian kerana selalunya ada 3 bilik yang selesa dengan kadar yang lebih murah. Banyak apartment sewa harian yang ditawarkan dan pastinya Pekan Tanah Rata adalah keutamaan. 

Hotel Cool Point di Tanah Rata
Kalau ditanya di mana yang terbaik, kalau dapat di Desa Athurium , Arabela (tanya dahulu blok mana, kalau blok A , cadangan jadi pilihan terakhir, kalau block B ,C tu bagus, kalau Blok E, F, G atau H pun kira ok).

Kalau ada yang offer Flat Jasar, rasanya tolaklah ... sempit ... Carnation Park masih boleh diterima lagi dan masih selesa. Brijcourt di tengah bandar Tanah Rata manakala Parkview Apartment pun tengah bandar, Jika anda mendapat tawaran Apartment di Royal Lily, jadikanlah sebagai pilihan ke dua kerana saiz apartment kecil. 

Di Brinchang , kalau offer Flat tu, tengok lah dahulu. Terdapat banyak pilihan hotel budget di kawasan pekan ini tetapi amat kurang apartment di sana, cuma di antara yang bagus adalah Villa Dahlia.

Bagi mereka yanggemarkan homestay, dicadangakan Taman Sedia yang memberikan peluang kepada anda untuk menginap secara homestay dan dikelilingi dengan kebun-kebun strawberry milik pengusaha bumiputera. Pasti menjadi satu pilihan menarik untuk anda. Ingin mencuba, sila lanjutkan di catatan Homestay di Tanah Tinggi ini . 

Panduan Perjalanan
Kejadian tanah runtuh adalah senario biasa di sini
Aku cadangkan , kalau sampai belilah Map Cameron Highlands. Ada beberapa versi yang bagus dan lengkap dengan harga di antara RM 3.00 hingga RM 5.00 sebuah.


Atau yang kedekut dengan duit tu bolehlah guna internet di Pejabat dan Printer di pejabat untuk print out mana-mana website yang berkongsi peta percutian di Cameron Highlands . 

Bertolaklah awal pagi dari rumah anda untuk sampai tengahari di sini dan nikmati waktu lebih panjang. Aku selalu cadangkan kepada kawan-kawan untuk ke Cameron Highland boleh melalui 4 laluan sama ada dari Timur, Tengah dan utara. 

Pertama laluan Tapah - Ringlet tapi cukup memeritkan bagi yang berkeluarga. Hanya 54 km dari Tapah untuk sampai di Ringlet dan akan melalui kawasan Air Terjun Lata Iskandar di pertengahan jalan. Jalannya sempit dan berliku-liku. 

Kedua bagi yang mahukan perjalanan santai bolehlah melalui Simpang Pulai ke Kg Raja, jauhnya lebih kurang 80 km. 

Ketiga dari Gua Musang boleh melalui Lojing ke Kg Raja. Laluannya juga santai dan selesa tapi bukan untuk perjalanan malam. Gelap gelita dan sunyi sepi. 

Keempat laluan baru Raub-Sungai Koyan - Pos Betau ke Bertam Valley ... 125 km tapi laluan baru malah belum digazetkan. Bahaya untuk perjalanan malam dan kalau terlibat dengan kemalangan, insuran tidak tanggung kerana jalan belum gazet. Tetapi baru-baru ini ada khabar mengatakan ianya telah diserahkan kepada kerajaan untuk digunakan oleh pihak kontraktor.


Untuk mengetahui cabaran laluan menuju ke Cameron Highlands dan melalui laluan Tapah, and aboleh meneruskan pembacaan anda di catatan 270 liku ke Puncak ini...


Tambah kapsyen
Pakej Lawatan: 
Rata-rata tempat lawatan boleh dikunjungi dengan kenderaan ringan kecuali berhajat untuk off road. 

Beberapa syarikat travel membuat trip perjalanan haraian khasnya untuk pelancong asing dengan harga sekitar RM45- 85 samada sehari penuh atau separuh hari antaranya TJ Travel, Kang Travel dan banyak lagi. Pkej mereka merangkumi perjalanan ke kawasan penempatan Orang Asli beserta pakej melihat bunga raflesia yang terdapat dibeberapa kawasan di sekitar Lojing, Lawatan ke Ladang Tea dan Gunung Brinchang termasuklah ke Mossy Forest, Lawatan ke Kebun Lebah, bunga dan sebagainya.  
Malah terdapat  pakej untuk anda melihat suasana matahari terbit yang bermula dari seawal pukul 5 pagi. Semuanya ditawarkan setiap hari.

Tempat Lawatan : 
Aku selalu mencadangkan tempat-tempat berikut ; Hari Pertama kalau sampai lawatlah Pekan Tanah Rata dan mungkin boleh singgah di Bharat Tea Plantation Tea Centre di sebelah jalan dan ke Stesen Mardi di Tanah Rata atau ke Ladang Strawberry di Taman Sedia atau ke Cactus Valley dan Red Big Starwberry Farm di Brinchang. 

Bila malam menjelang, silalah ke Pasar Malam Brinchang yang dibuka pada malam Sabtu dan Ahad atau sepanjang malam sepanjang cuti sekolah. Di sini anda akan menemui banyak gerai jualan sayur-sayuran, strawberry dan barangan cenderhati untuk dibawa pulang. 

Parit Fall antara laluan trek yang boleh anda uji di sini.
Hari Kedua, mungkin boleh ke Kea Farm atau Sungei Palas Tea Centre dan alang-alang ke sana , lencongkan pendakian anda ke kawasan ladang tea menuju Mossy Forest dan terus ke Puncak Gunung Brinchang dalam jarak 8 km. 

Kalau memilih waktu cuti umum , maaflah. Perjalanan yang sepatunya hanya 20 minit melalui pemandangan menakjubkan ladang teh boleh menjadi lebih 2 jam atau lebih. Berbaloi ke tidak untuk datang dan tersekat dalam kesesakan jalan raya. 

Malam ke dua boleh menikmati steamboat di mana-mana restoran di Brinchang dan Tanah Rata. Antaranya bagi mereka yang beragama Islam , Glory 78 selalunya menjadi pilihan masyarakat setempat termasuk saya. Manakala terdapat banyak restoran milik pengusaha Cina yang menawarkan steamboat sama ada di Tanah Rata atau pun di Brinchang. 

Hari ketiga cadanganya bolehlah ke Kea Farm untuk membeli belah sekejab terutamanya sayur-sayuran untuk dibawa pulang. Ramai yang sudah membeli belah sayur-sayuran dan bunga malah strawberry pada malam pertama sampai . Kesudahannya semua sudah tidak segar lagi.

Nasihat ketika berbelanja: 
Jangan beli barang-barang berikut : Madu yang dijaja. Bukan asli malah kami sebagaia penduduk tempatan langsung tak pernah nampak penjual-penjual sepanjang hari biasa. Madunya dipercayai palsu. Beli madu di Bee Farm. 

Kedua kalau ke pasar malam , jangan beli jambu kristal atau epal Cameron sebab semuanya tipu. Jambu dikisar kulit dan dicelup pewarna hijau. Malah pernah senyap sekejab selepas CAP Penang buat pendedahan. 

Ketiga JAGUNG Mutiara Cameron Highlands, susah nak kenal pasti sebab sekarang banyak yang datang dari Kampar dan Ipoh. Selalunya saiz jagung Cameron tidak besar dan tidak panjang sangat. Kalau dah beli Jagung ni bukan untuk direbus tapi mesti dikukus atau dibakar sahaja. Jika anda merebus, jagung  akan keras. 

Keempat , Bunga Kering yang kononnya tahan 5 tahun... lupakan sahaja.

Kelima Sayur-sayuran paket, nampak menarik samapi 12 paket dengan harga RM 10 tapi beli bawah kadang2 lebih murah . Sekilo pun tak sampai kalau kira berat tu. Lobak, asparagus , cendawan dan beberapa lagi bukanlah berasal dari Cameron Highlands malah anda mudah dan murah jika membeli di bawah.

Keenam, Bagi yang muslim, kalau gerai peniaga bukan Muslim biasanya ada pekerja Indonesia yang jualkan terutamanya kuih, kentang , jagung , strawberry kering , jadi tepuk dada tanya selera samada was was atau tidak. Hebatnya meraka ini, setelah seketika bekerja, pekerja yang berasal dari Indonesia ini mampu  bertutur dalam dialek Kedah, kelantan, Terengganu malahan dialek Cina seperti hokkien dan kantonis!!!

Ketujuh bila memilih Apartment, survey dahulu harga dengan beberapa owner sebab kadangkala owner hanya meletak harga murah tapi runner atau midle man yang menaikkan harga tinggi. Apartment muslim ada yang khusus tak bercampur terutamanya yang ingin memasak sendiri. 

Kelapan, bagi yang muslim yang mementingkan makanan, di sini Restoran Mamak atau Nasi Kandar hanyalah Restoran Mutiara Nasi Kandar dan selain itu kebanyakan Restoran India yang menggunakan tilte nasih kandar. Tapi bagi aku , Restoran Mutiara ni boleh diragui jugak sebab kadang-kadang pekerja dia bukan muslim pun ada pekerja Bangla pun ramai. 

Oooo lupa di Brinchang ada satu lagi restoran nasi kandar berdekatan Kavy Hotel. Hotel yang halal , mmmm rasa-nya ada satu atau dua sebab nak kata halal semuanya ada jual arak , wine dan sekutunya.

Kemudahan Kesihatan : 
Klinik swasta disini terhad dan tidak dibuka sepanjang malam atau pada cuti umum. Namun hospital di sini amat besar dan kurang pesakit dan selalunya layanan boleh dikatakan dalam suasana first class dan kalau kes yang agak berat terus dihantar ke Ipoh. Anda terasa lebih baik dari hospital swasta.


Kemudahan Internet : 
Bagi yang dah ada broadband sendiri, sini liputan adalah agak jelas jika dikawasan bandar. Hotel pun banyak yang bagi percuma. Starbuck, Marybrown dan beberapa restoren juga meberi secara percuma free.

Rasanya setakat ini dahulu untuk tips melancong disini. Mungkin lain kali boleh kongsi lagi. Mungkin yang nak lihat gambar sekitar Cameron Highlands boleh ke link dibawah picasaweb dibawah carian mrkumai ...


Jika anda merasakan artikel dan catatan ini membantu anda atau ada sebarang cadangan info untuk penambahbaikan, saya amat mengalu-alukan anda meninggalkan sedikit kata-kata di ruangan ulasan di bawah. Terima kasih.

16 comments:

Anonymous said...

sangat membantu...tq.keep it up.mmg catatan yg saya sedang cari nih.. planning mmg nak gi cameron taun ni

zila said...

dah byk kali gi sana..tp xpernah jumpa tmpt mkn best..thks for sharing

ketikketok said...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.

Anonymous said...

bagus..maklimat berguna.. trime kaseh.. ;)

Anonymous said...

Tq

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Orchid said...

thanks info mengenai CH..

insyallah...bulan dpn awal okt..berkampung di cameron bercuti2 ngan my family beramai2..cuma di CH ini bab makan agak sukar saya cari..kerana saya lihat kebnykn restoran cina..begitu jugak dgn mamak...tp ayah xsuka mamak...so nk cari restoran melayu saya xbape tahu area mana...

missMayam, triang pahang ;)

ziela_nur@yahoo.com

Myra Jay said...

Info menarik terutama mengenai Pasar Malam Brinchang.. :)

Rosnaliza said...

terima kasih...sangat sangat membantu...

Anonymous said...

Sy dh book villa orkid di ringlet..ok ke @tlalu jauh ke brincg dan tmpt menarik lain..mohon pnjelsan..tq in adv

ArtForAuction said...

Terima kasih atas perkongsian..selepas banyak kali naik pun ada lagi perkara yang saya tidak tahu..
lagi satu, saya mau tambah (daripada staf teh bharat kalau tak silap), berhati2 membeli teh murah2 di Kea Farm, eg teh strawberi 2 RM10 dll. Kebanyakannya bukan teh cameron yang ori tetapi teh serbuk china yang dipek semula.

ira rara said...

nice info...

Anonymous said...

Berada di cameron highlands sekarang... akan mulai bertugas di sini tahun depan.. jadi tengah mencari rumah sewa, aduh susahnya, klu ada pun sangat mahal, paling murah saya dapat RM1400 sebulan.
Kalau tuan ada maklumat rumah sewa dengan bajet saya RM1000 sebulan.. boleh maklumkan kepada saya melalui adzryadzrul@gmail.com
Terima kasih ya.

Anonymous said...

tahu x mana ladang jagung?

Nor Asyikin said...

Tq bg tip yg baik

M S said...

Wahh bestnya tip.. last pergi cameron tahun 2010 tak salah. Bulan depan insyaAllah nak pergi lagi. Tak sabar!

10 CATATAN TERKINI:

KOLEKSI CATATAN: