TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Wednesday, March 8, 2023

Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Mossy Forest, Cameron Highlands

Saya tertarik dengan Program anjuran Jabatan Perhutanan Negeri Pahang iaitu Ekpedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi di Hutan MOssy Forest ini. Semoga apa jua hasil penemuan dan kedapatan dari ekpedisi ini boleh menjadi rujukan dan nilai tambah yang boleh dikongsikan kepada semua. 

Semoga dapat dikongsikan penemuan-penemuan yang hebat dan didokumentasikan untuk rujukan......

errr.. bab populasi burung masuk tak dalam ekpedisi ini? itu yang lebih nak tahu sebenarnya ... menumpang maklumat untuk memudahkan ekpedisi solo sendiri memburung gambar-gambar burung di sana..... 

selamat berekpedisi yang semua.. saya tidak terlibat apa-apa pun ya dalam program ini.. teruja nak tahu penemuan aje..khasnya burung-burungan .......

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah memilih Taman Eko Rimba (TER) Mossy Forest, Cameron Highlands, Pahang sebagai lokasi penganjuran Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Mossy Forest, Cameron Highlands pada 10 hingga 14 Mac 2023 ini. 

Ia terletak dalam Hutan Simpan Batu Gangan Tambahan yang berkeluasan 539.3 hektar. TER Mossy Forest juga berada pada ketinggian 2,031 meter dari aras laut dan terletak 12km dari bandar Brinchang. TER Mossy juga dikategorikan sebagai Hutan Gunung dan merupakan hutan semulajadi yang berlumut dan lembap sepanjang tahun.


Penganjuran ekspedisi ini melibatkan pelbagai disiplin yang merentas sempadan seperti aspek fizikal ekosistem hutan, kepelbagaian biologi flora dan fauna, eko-pelancongan, ekologi, rekreasi, geologi, arkeologi dan sosio-ekonomi. 

Ekspedisi saintifik yang dianjurkan ini disertai oleh para saintis dan penyelidik daripada pelbagai Jabatan dan Agensi Kerajaan, Institusi Penyelidikan, Institusi Pengajian Tinggi Awam, Badan-Badan Bukan Kerajaan serta individu yang mempunyai minat khusus terhadap bidang pengurusan hutan serta kepelbagaian biologi hutan.

Objektif ekspedisi ini antaranya adalah untuk menyediakan platform kepada kumpulan pakar dan penyelidik membentang dan membincangkan hasil penemuan kajian dalam aspek fizikal kawasan, sumber biodiversiti dan produk eko-pelancongan yang diperolehi di TER Mossy Forest, Cameron Highlands, Pahang.

Selain itu dapat memperkaya dan mengemaskini gedung ilmu dan pendokumentasian tentang biodiversiti yang masih banyak tersimpan dan belum diterokai di dalam TER Mossy Forest.

Sumber info;  Facebook Jabatan Perhutanan Negeri Pahang

No comments:

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock