Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

Buat Carian Pantas seperti tempat makan, tips bercuti, strawberry dan sebagainya di sini:

Rabu, 30 November 2011

Tips Melawat Cameron Highlands : Makanan Halal...




Dikemaskinikan pad 6 Mei 2017.


Catatan ini mendapat hits terbanyak setiap minggu membuktikan ramai yang ingin mencari makanan yang halal di sini. 

Baguslah membuat persiapan dan maklumat awal supaya tidak tersasar nanti mencari lokasi.

Ini adalah soalan yang popular jugak di kalangan kawan-kawan yang datang ke sini dan pastinya mereka amat mementingkan kedai makan yang halal untuk dikunjungi maklumlah kalau anda berada di Brinchang, amat terhad kedai makan melayu ataupun halal berbanding di Tanah Rata. 

Insyallah saya akan cuba berkongsikan kedai makanan yang halal dan mengikut pekan rasanya lebih elok supaya senang anda merancang perjalanan anda.


Senarai ini adalah cadangan semata-mata tanpa ada rasa 'personel interest' untuk mempromosikan kedai makan tertentu.. yang penting HALAL ...

RINGLET 

Food Court Ringlet ada 4 kedai makan melayu dan yang paling popular adalah di bahagian hujung iaitu Kedai Kari Kepala Ikan Sahak. Serta gerai makan di sebelahnya.

Waktu beroperasi ada yang buka untuk sarapan dan ada yang bukan hanya untuk makan tengahari dan juga malam.

Gerai makanan juga Masakan melayu juga terdapat berhadapan dengan Stesen Minyak Petronas. 

HABU

Untuk makan Sarapan dan tengahari anda boleh ke kedai makan Kak Yan ( Kalau tak silap) iaitu bersebelahan dengan jalan masuk ke Boh Tea Centre Habu.

Jika waktu malam kalau anda melalui Habu dan bertemu dengan Padang permainan kanak-kanak dan padang bola, terdapat kedai makan Tomyam Amir yang dibuka sekitar pukul 5 petang sehingga awal pagi.

Menghala pula ke Tanah Rata atau Batu 33, untuk bersarapan terdapat sebuah kedai makan Sinar Pagi dan juga kedai makan Pak Su Omar  ditepi jalan. 

Kedai makan Pak Su Omar juga dibuka pada waktu petang.

TANAH RATA:

Diringkaskan sebab banyak juga pilihan :

Sarapan , Makan Tengahari , Petang dan Malam:
  Food Court Baru Tanah Rata (4 buah kedai)
  Food Court Lama Tanah Rata (6 Buah kedai)
  Gerai MDCH dihadapan AMBANK
  Gerai MDCH di hadapan Maybank 
  Kedai Makan Orkid (Kami kenali sebagai kedai makan DO) di sebelah tapak pasar malam   Tanah Rata 
  Kedai Makan Pak Leh Chicken Rice
  Kafeteria Hospital Sultanah Hajah Kalsom.
  Rasa Sayang Restoran di Marigold Square
  Restoran Al Raudah - makanan Nasi Arab di Cameron Highlands
  Terbaharu di Marigold Square ; Pak Leh Chicken Rice
  Restoran Masakan Melayu di Royal Lily Apartment 

Restoren Dapur Malaysia di Royal Lily Apartment
Gerai MDCH Depan Maybank Tanah Rata
Restoran Attilia bersebelahan dengan Klinik Ayob
Nasi Kandar Mamu Ismail 
Nasi Kandar Shukeri


Petang dan Malam:
Kedai Makan Selera Kelate di Royal Lily Apartement

Sarapan dan Tengahari:
Kedai Makan Nasi Bungkus di Royal Lily Apartement
Gerai makan Pasar Tanah Rata

Tengahari dan Petang:
Food Court Jalan ke Hospital 
Gerai Makan Pak Ya sebelah Pejabat Kesihatan bahagian Vektor

Terbaru, Terminal Fressia atau terminal bas juga mempunyai gerai makan iaitu makanan sarapan dan petang. 

Hanya pada hari bekerja sahaja.

BRINCHANG:
Sarapan , Makan Tengahari , Petang dan Malam:
Food Court Brinchang
Restoran Naimah , Pekan Brinchang Baru
Restoren Ghazali , Pekan Brinchang Baru
Restoren Fauzi Tomyam di Pekan Brinchang Baru
Restoran Raihan di Hotel Titiwangsa,
Restoran Naimah,

Petang dan Malam:
Koptiam Alkae,
Pok Nik Ikan Bakar
Kedai Makan sebelah Masjid Brinchang
Restoran Nasya di jalan lama Pekan Brinchang
Arked Orkid di sebelah food court
Anje Corner di hadapan De La Rosa Hotel
Kedai Makan Tomyan di hadapan Rumah Rehat Sri Pahang
Kedai Makan dalam POS Malaysia
Kedai Makan Pok Nik Ikan Bakar 2

KAMPUNG RAJA:
Arked Makanan GPW Kg Raja


MENGIKUT MENU
SATE;
Food Court Baru Tanah Rata 1 kedai
Food Court Lama Tanah Rata 1 kedai
Food Court Brinchang 1 atau 2 kedai (Kalau cuti baru buka yang satu lagi)

STEAMBOAT:
Elmelda di atas Food Court Baru Tanah Rata
Kedai Makan Orkid  di sebelah tapak pasar malam Tanah Rata 
Kedai Makan Tomyan Fauzi
Snack and Steamboat Corner, sebelah De La Fern Hotel 
Restoren 1 Malaysia , Pekan Brinchang Baru
Terbaharu di buka : De Bambo Steamboat and Grill di Kg Taman Sedia

NASI KANDAR
Terdapat beberapa kedai makan yang mengklasifikasikan mereka sebagai NASI KANDAR tetapi terpulang kepada anda untuk mencubanya.

Nasi Kandar Mamu Ismail di Taah Rata
Nasi Kandar Shukeri di Tanah Rata

MAKANAN SEGERA:
Marrybrown di Tanah Rata- berhadapan Stesen Bas 
KFC di Brinchang bersebelahan Shell



Komplek Membeli Belah ARONDA NOVA , KEA FARM: 
Teh Tarik Palace
Old Time White Coffee

Popular : Cafe Lorong

GERAI BURGER:

Tanah Rata : 
Kedai Makan di Orkid Corner ataupun Kedai DO bersebelahan kedai cenderahati.
Di hadapan Maybank 
Gerai MDCH di Persiaran Dayang Endah menuju ke Hospital

Brinchang:
Anje Corner
Aye Burger di hadapan Pasaraya Jimat
Gerai Burger di hadapan Balai Bomba.

Khidmat Katering:

Kebanyakkan kedai sanggup mengambil katering makanan berkumpulan.

Kalau ada yang inginkan bantuan, sila tinggalkan pesanan, mungkin saya updatekan senarainya nanti.

Khidmat Penghantaran:
Anje Corner di Tanah Rata

PASAR MALAM:

Pasar Malam tentunya menjadi pilihan keranan terdapat pelbagai pilihan makanan dan mudah dikunjungi dan hanya untuk dibungkus bawa pulang ke hotel.

Paling popular pastinya di Pasar Malam Brinchang yang diadakan setiap hari cuti ataupun sepanjang cuti sekolah. Minggu biasa malam Sabtu dan Ahad.

Pasar Malam Tanah Rata setiap Ahad malam Isnin

Pasar Malam di Ringlet Setiap Hari Selasa malam Rabu

Pasar Malam di Kg Raja setiap Hari Isnin malam Selasa

Pasar Malam di Kuala Terla setiap Rabu Malam Khamis

Pasar Malam di Bertam Valley setiap hari Ahad malam Isnin.

Update 20 July 2012: Tip 2 dalam 1...


Jika anda ingin menjimatkan masa untuk melawat dan makan di tempat lawatan anda saya ada beberapa cadangan lokasi.

Maklumlah, bangun pagi dari holiday apartment nak pergi sarapan dulu di kedai baru boleh berjalan memerlukan banyak masa yang terluang.

Jika anda melawat stesen Mardi , anda boleh terus ke sana dan ke Rose Garden Cafenya yang menawarkan makan sarapan dan tengahari. Jimat masa anda, keluar dari apartment terus ke sini dan makan sekali. Catatanya di SINI

Kedua kalau hendak ke kebun strawberry, YZ Agrofarm ada menawarkan manakan pagi. Sambil makan terus tengok strawberry. Catatanya di SINI

Atau ke Tea Centre samada Bharat atau Boh, masing-masing ada menawarkan cafe tetapi harganya agak mahal sedikit dan terhad menunya.

Jimat masa kan ...
SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA...
Tips:
  • Jika mengambil khidmat katering yang tidak berkedai, anda boleh menjimatkan perjalanan rombongan anda dengan merancang untuk menikmati makanan di lokasi yang tertentu supaya anda tidak berpatah semula ke pekan tertentu hanya untuk makan. 
  • Bertanya dahulu harga ikan bakar ataupun ikan besar sebelum menempahnya.
  • Bertanya dahulu harga makanan jika ramai.
  • Pilih kedai makan yang selesa.
  • Jika datang secara rombongan lebih elok anda menempah awal makanan kerana takut kehabisan dan terpaksa membeli dari beberapa gerai yang berbeza. Terdapat beberapa gerai yang menyediakan pakej katering dimana anda boleh terus ke kedai mereka dan disediakan menu khas yang telah di tempah.
  • Pejabat Kesihatan amat mengambil berat aduan anda memandangkan Cameron Highlands adalah pusat perlancongan. Lapor jika berlaku keracunan makanan.
Selain tempat makan, anda boleh membuat carian maklumat berkaitan di ruang search di atas dengan menaip kata kunci carian seperti tempat menarik, apartment percutian, kebun strawberry dan sebagainya (Hanya dekstop version view).
Semoga ada catatan saya yang dapat membantu anda membuat perancangan percutian anda ke sini. 

Selamat Bercuti.

Selasa, 29 November 2011

Tips Melawat Cameron Highlands : Mossy Forest

Melawati Cameron Highlands yang sejuk dan dingin pastinya akan lebih berbaloi jika dapat menyelami dan merasai kedinginan dan pemandangan indah puncaknya. 

Antara kelainan yang dapat anda alami sendiri adalah berjalan melalui celahan pokok renek dan bonsai berlumut yang bukan hanya diselimuti kedinginan tetapi juga persekitaran yang lembab dan amat mempersonakan.

Yang dimaksudkan adalah Hutan LUMUT atau Mossy Forest. Terletak di laluan pendakian ke Gunung Irau yang merupakan puncak gunung tertinggi di sini dan kini  terdapat kemudahan perjalan kaki sejauh 150 meter merentasi rabung dan celahan pokok berlumut. di bawah seliaan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang. 

Di penghujung laluan berkayu ini, anda boleh juga berjalan di atas trek berlumut di sepanjang sempadan Negeri Pahang dan Perak untuk ke Gunung Irau.  

Jika anda berkungjung pada musim hujan iaitu bulan September hingga Januari pastinya akan dapat melihat keindahan lumut yang melingkari pokok-pokok renek disamping kesejukan yang amat terasa dan kadangkalanya berkabus tebal.

Jika anda berhajat ke sini, hanya perlu melakukan pemanduan yang mendaki ke puncak gunung Brincang. 

Tips:
Tidak sesuai untuk bayi, kanak-kanak dan juga orang tua atau pun OKU.


lebih banyak gambar di SINI

Tips Melawat Cameron Highlands: Big Red Strawberry Farm

Bagi anda inginkan melawat satu tempat yang berkongsikan teknik hidropnik, saya ingin sekali mencadangakan Big Red Strawberry Farm yang terletak bersebelahan Cactus Valley. Menggunakan jalan masuk yang sama anda akan dipandu arah oleh beberapa orang jaga Bangladesh untuk ke kawasan meletak kereta.

Di sini kiranya komplek pertanian milik swasta kerana terdapat tanaman hidropnik seperti red coral, romaine, butterhead, green coral dan juga beberapa jenis yang lain. Terdapat juga peluang kepada anda membeli strawberry segar dan adakalanya anda  boleh menuainya sendiri.

Selain itu terdapat nursery tanaman  seperti tananam berpasu dan kaktus yang boleh anda beli dan mengambil gambar dari segala sudut yang amat menarik.

Kunjungan anda lebih lengkap dengan mengunjungi anjung selera yang menyediakan pelbagai menu snack bercitarasakan strawberry malah jus salad juga disediakan.

Selalunya jika ada teman yang inginkan persinggahan yang singkat tetapai semuanya lengkap, inilah taman  yang akan saya cadangkan..

cuma berhati-hati ketika mendaki dan menuruni cerun ketika keluar. Seronok..

Gambar akan saya masukkan kemudian..


Siapa pencetus MEI 13, 1969.. MAAF INTRO AKU KASAR!!!!

Aku seorang MELAYU.. aku bangga aku MELAYU .. aku sayang MELAYU .. aku warisan MELAYU  dan aku tetap akan menjadi dan mempertahankan MELAYU ...


Kenapa menggeleng wahai kawan bangsa lain... aku rasis ka ? Aku memercikan kebencian ke ? Aku menghalang hak asasi anda ke? Ehh ehh .. yang kawan Melayu ku itu pulak kenapa menunduk ke bawah . ehh sikit lagi nak ke lantai tu ... kenapa .. ooo Malu.. oooo segan .... ooo kesal menjadi melayu ... ehh heh h yang di sebelah sana tu kenapa menepuk dada ? apa... aku tak bangga jadi Melayu ? kenapa tu ? aaa ooo aku Islam sahaja.. Melayu tak perlu .... mmmmmm


Aku nak mengaku .. AKU BANGGA MENJADI MELAYU DAN AKU BERSUKUR AKU BERAGAMA ISLAM!!!!!


Aku tak peduli apa anda rasa.. apa anda fikir dan apa anda nak katakan.. aku TETAP MELAYU dan BERAGAMA ISLAM...


Dan menjadi tugasku untuk mengingatkan sendiri diri aku dan bangsa ku ... Kalau anda anda nak menyalak aku adalah RASIS.. aku bangga menjadi rasis dari bangsaku sendiri malu nak mengaku bangsanya sendiri .. 


AKu nak kongsi petikan ini.. aku tak Suka Lim Kit Siang dari awal aku kenal apa itu POLITIK .!!!!


Anda nak bantah .. atau sahabat melayu ku nak membetulkan kefahaman ku kononnya aku diberikan sumber yang salah, maka aku menjadi keliru . MAAF!!! TAK PERLU ...


Aku tak ingginkan apa juga kedudukan !!!! Kuasa ataupun falsafah banggang anda ..  AKU TETAP TAK SUKA DAN BENCI SI LKS dan aku auki secara jelas.. tak payah nak berselindung.. berpura-pura dan berniat lain...


Aku tak sanggup nak menjilat atau mencacai apa juga cerita adu domba untuk berkuasa atau melihat si pendukung ku mencapai matlamatnya.... 


Tak puas hati .. pegi mampus!!!! kasarkan .. tahu pula nak kena lembut2.. mengata kat orang HALAL pulak ... kena diri sendiri dah macam babi kepanasa.. ooo ya .. MAT SABU tu aku tetap panggil dia BABI... ada masalah????  


PENGUNGKAIAN, proklamasi-proklamasi Darurat oleh YAB PM, Datuk Sri Najib di Dewan Rakyat baru-baru ini digunakan sepenuhnya oleh Zulkifli Nordin MP Kulim Bandar Baharu untuk menelanjangi semaunya Lim Kit Siang dan DAP, parti yang didakwa oleh YB itu sebagai pencetus kepada peristiwa berdarah 13 Mei hingga merenggang dan memecahbelahkan orang-orang Melayu dan Cina di Negara ini.

Zulkifli Nordin yang diberikan laluan oleh Ibrahim Ali sewaktu MP Pasir Pas sedang membahaskan usul mengambil peluang secukupnya membelasah Lim Kit Siang dan DAP walaupun perbahasannya cuba disekat oleh Speaker Dewan Rakyat ketika itu dan semua MP DAP termasuklah rakan mereka daripada PAS dan PKR berdiam diri bila Zulkifli Nordin menyerang bertubi-tubi.

Tidak ada seorang pun wakil pembangkang bangun menyanggah hujah-hujah yang dilemparkan oleh MP Kulim itu dan seolah-olah mengakui segala kebenarannya.

Kepada yang buta sejarah, pendedahan dalam Dewan Rakyat yang dilakukan oleh Zulkifli Nordin itu harus membuka mata mereka tentang niat jahat DAP yang mahu menguasai negara ini dengan memperalatkan PAS dan PKR.

Malah orang Melayu terutamanya harus menyedari dengan segera taktik licik dan jahat DAP ini untuk menguasai Malaysia ini berpaksikan slogan mereka Malaysia Malaysian dengan tidak membenarkan mereka terus dijadikan alat untuk dipecahkan kesatuan Melayu yang telah diikat kukuh sekian lama..

Melayu yang lupa sejarah terus sanggup membiarkan diri mereka dijadikan perkakas oleh DAP.Melayu yang hilang jati dirinya sudah mula rela menjadi barua DAP untuk menyerang sesama Melayu.

Melayu yang semakin lupa Allah itu Tuhannya sudah mula bersedia untuk menerima agama-agama baru yang DAP sedang suntik ke dalam masyarakat hari ini.

Andainya pendedahan yang dilakukan oleh Zulkifli Nordin ini gagal diambil sebagai iktibar untuk mengelak penjajahn baru dalam Negara kita maka benarlah seperti yang sedang diperkatakan ini, melayu akan diberi tanggungjawab sebagai Perdana Menteri sedangkan tangan-tangan DAP akan menggerakkannya, melayu hanya patung seperti yang sedang berlaku di Selangor dan pernah berlaku selama 11 bulan di Perak.

Di bawah ini saya perturunkan inti perbahasan Zulkfli Nordin di Dewan Rakyat baru-baru ini…:-

"Mohon mencelah Tuan Yang di-Pertua. Yang Berhormat Pasir Mas sedar atau tidak, apabila kita dengar tadi Yang Berhormat Ipoh Timur bercakap seolah-olah beliau lupa apa yang beliau dan parti beliau lakukan yang menyebabkan Ordinan Darurat 1969, peristiwa 13 Mei berlaku. 

Lim Kit Siang Dalang Peristiwa Berdarah!

Saya mahu baca semula Yang Berhormat sebab ada di kalangan kita di sini lupa atau buat-buat lupa setelah bersekongkol sekati ldengan DAP parti racist dan cauvinis ini, dia lupa apa yang berlaku.

Saya mahu baca semula daripada Laporan MAGERAN, laporan rasmi yang dibentangkan menceritakan tentang peristiwa13 Mei membawa kepada perisytiharan darurat tersebut adalah kerana kebebasan bersuara yang sudah di luar kawalan.

Tindakan racist yang melampau dan ini antara tindakan yang didalangi olehYang Berhormat Ipoh Timur dan parti beliau pada masa itu.

Saya mahu baca, biar rakyat dengar semula apa yang mereka kata pada tahun 1969 membawa kepada peristiwa 13 Mei. Slogan yang dibawa pada masa itu ialah ‘Malai si’. ‘Malai si’ini maknanya “Mati Melayu”. 

Kemudian kita lihat dalam himpunan-himpunan dan perarakan-perarakanyang mereka buat. Ini antara kenyataan yang mereka keluar pada 11 Mei, “Apa polis boleh buat, kita Raja. Buang sama polis Melayu” .

Pada 11 Mei di Jalan Bukit Bintang, “Mati Melayu, kemudian kita lihat dalam himpunan-himpunan dan perarakanperarakanyang mereka buat. Ini antara kenyataan yang mereka keluar pada 11 Mei, “Apa polis boleh buat, kita Raja. Buang sama polis melayu” 

Pada 11 Mei di Jalan Bukit Bintang, “Mati Melayu, sakai pergi masuk hutan”.

Pada 11 Mei Jalan Changkat Dollah, “KL sekarang cina punya”.

Pada 12 Mei Jalan Ipoh, Jalan Tunku Abdul Rahman, “melayu balik kampung, melayu sekarang tiada kuasa. Sekarang kita Cina sudah control.” 

Di Jalan Khir Kampung Baru, depan orang Melayu ini kenyataan parti Yang Berhormat [LKS] Ipoh Timur..;
“Melayu keluar...! Apa lagi duduk sini, kita hentam lu.., sekarang kita sudah ada kuasa...”. 

Pada 12 Mei depan Balai Polis Jalan Pudu... “... semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis.”

Pada 12 Mei. Okey nanti kejap lagi. Saya hendak habiskan. Biar dia faham. “Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeri bukan melayu punya, mata-mata lancau....!”

Pada 12 Mei Jalan Canvel, “Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu...” 

Pada 12 Mei Jalan Bukit Bintang, “Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu kasi halau semua Melayu.”

Saya mohon bertanya Yang Berhormat setuju atau tidak dengan cadangan saya supaya Yang Berhormat Ipoh Timur [LKS] dan parti dia berani melakukan transformasi demokrasi yang matang ini. 

Saya cabar Yang Berhormat IpohTimur antara dalang pencetus 13 Mei supaya walk the talk menjadi anak jantan pertama minta maaf kepada rakyat Malaysia atas politik racist dan politik sempit yang dimainkan pada 1969.’ Ini adalah sebahagian yang saya sedut ucapan beliau di Dewan Rakyat.

Sekarang ini terpulang kepada kita...! Adakah kita bersedia untuk menjadi baru-barua Cina-Cina DAP yang sedang mahu menjadikan Malaysia ini seperti Singapura?

Bacalah bahasa yang mereka gunakan kepada orang-orang Melayu satu ketika dulu....! Adakah kita sanggup telan dan lupakan segala apa yang Cina DAP lakukan terhadap kita..? Terpulang kepada kita..



Tips Melawat Cameron Highlands: 3 hari 2 malam

Alamak bila aku masukkan tip melawat Cameron Highlands, ada jugak yang tanya pakej harga. Maaf ye.. saya tak buat pakej lawatan tapi sekadar mencadangkan aktiviti yang mungkin boleh dilakukan dalam tempoh lawatan anda itu.

Untuk kali ini Tips melawat 3 hari dua malam .. sama juga dengan yang 2 hari satu malam cuma tak perlu nak berkejar masa... Santai

Melalui Tapah atau Raub:

HARI PERTAMA:
Masa ketibaan : 12 tengahari
12.00 tengahari : Singgah Shell atau Petronas dahulu, buang apa yang patut... minum apa yang nak rasa.

12.30 tgh: Boleh Singgah ke Lake House ambik gambar. Pilihan kedua  Habu Tea Centre milik Boh .. 8 km ke dalam. melalui Kebun sayur dan 'water Crest' Farm dan juga Bee Farm. Jika tidak, boleh meneruskan ke Tanah Rata dan singgah di Bharat Tea Centre, di tepi jalan.


1.30 petang: Makan tengahari di  Tanah Rata. Pilihan food court baru atau lama atau kedai-kedai yang lain.
2.30 ptg: Check In Hotel atau apartment. Tak payah lama-lama teruskan melawat.
3.00 ptg : Pilihan antara Station Mardi atau Agro Teknologi Park MARDI atau ke Kg Taman Sedia untuk Strawberry farm
4.30 ptg :Jika berada di Brinchang, singah di Cactus Valley dan Big Red Strawberry Farm.
6.30 ptg ; Balik ke hotel atau apartement.
8.30 malam : Steamboat di  Tanah Rata  (Bagi muslim  , kerana kebanyakkan restoren Steamboat ada di Tanah Rata)

HARI KEDUA:
10 pagi : Pilihan sarapan di Hotel atau pun di luar.

Pilihan Pertama : 
kepada anda untuk mengikuti pakej Kembara setengah hari atau pun sehari sekitar RM 45-90 seorang merangkumi tempat-tempat seperti aturan dibawah tetapi boleh ke perkampungan orang Asli dan melihat bunga reflisia. (Perlu untuk berjalan merentas denai dalam tempoh sejam atau lebih)

Pilihan Kedua
Perjalanan sendiri.

Bergerak ke Sungei Palas tea Centre di Kea Farm *Jangan shopping dahulu.
Option mendaki Gunung Brinchang dengan kereta - puncak gunung tertinggi boleh dicapai melalui kereta iaitu 2200 meter. Juga laluan ke Gunung Irau.

Singgah di strawberry farm tertinggi di Malaysia.

Singgah di Kebun sayuran di tepi jalan tertinggi di Malaysia


Singgah di Mossy Forest. Sedikit berjalan melalui jambatan kayu dan menikmati keindahan pokok lumut dan renek. PERCUMA.

Akhiri di Puncak Gunung Brinchang. Boleh naik ke pelantar tinjau setinggi 15- 20 meter dan jika cuaca baik boleh melihat Ipoh malah di katakan Medan.

Turun ke Simpang masuk Sungei Palas Tea dan boleh melawat Taman Rama-rama atau lebah.
Boleh singgah ke Kea Farm untuk membeli belah.

Malam:
Shopping di Pasar Malam Brinchang.

HARI KETIGA:
10 PAGI - Check Out dan mulakan shopping terakhir anda  di PASAR TANI PERLANCONGAN di Pekan Brinchang.

Singgahlah di  Pekan Tanah Rata untuk shopping terakhir baju-baju dan cenderemata.
Tempat terakhir utnuk bershopping adalah di Lake House.

Jumaat, 25 November 2011

Tips Melawat Cameron Highlands : 2 Hari 1 Malam.

Ramai juga kawan-kawan seringakali bertanya kemana hendak dituju jika datang ke Cameron Highlands dan biasanya sedikit cadangan aku kongsikan berdasarkan selera aku. 

Dan selalunya bila balik dan bersembang-sembang di ruang chat  selepas lawatan, masing-masing mengatakan tak sempat ke sana tak sempat ke sini dan terlepas peluang ke sini sebab tak tahu adanya tempat itu dan ini. 

Aku pening juga nak bagi cadangan sebabnya mengikut selera masing-masing. Mungkin selera aku tak sesuai dengan selera anda dan mereka.

Apapun, mungkin sebagai panduan dan sedikit pandangan tak rasmi mengenai tentatif lawatan ini sedikit membantu anda.

Melawat 2 Hari 1 Malam :

(Melalui Tapah atau Raub)

Hari Pertama: 
11.00 pagi : Sampai ke Ringlet. 
11.20 pagi : Bharat Tea Centre untuk berehat dan menikmati pemandangan Ladang Teh 
12.15 tgh   :  Tanah Rata untuk makan tengahari dan Check In Hotel pilihan anda
atau Makan tengahari dan Melawat Stesen Mardi Tanah Rata.
2.00 petang : Check In dan solat- atau jamak jika layak
3.00 petang : Kampung Taman Sedia untuk strawberry farm.
4.00 petang : Cactus Valley dan Big Strawberry Farm ( Lettuce Hidroponik)
6.00 petang atau ke Malam : Pasar Malam Brinchang ( Hanya pada hari Jumaat dan Sabtu)
9.00 malam : Jika sudah ke pasar malam , boleh menikmati Steam Boat, jika tidak pusingan kedua bershoping.

Hari Kedua: 
Sehingga 10 pagi : Sarapan dan Check Out
11.00 pagi : Sungei Palas Tea Centre dan Kea Farm- Shoping terakhir
2.30 petang ; Pulang ke rumah dengan berhati-hati ...
(Melalui Simpang Pulai)
Jika anda melalui Simpang Pulai, anda boleh singgah di Bharat Tea Centre di Kuala Terla untuk menikmati teh dan mungkin ke tandas. 

Hari Pertama: 
11.00 pagi : Sampai ke Bharat Tea Centre Kuala Terla. 
12.15 tgh   :  Pekan Brincang makan tengahari dan check in di  Hotel pilihan anda
2.00 petang : Check In dan solat- atau jamak jika layak
3.00 petang : Cactus Valley dan Big Strawberry Farm .
4.00 petang : Stesen Mardi dan Kampung Taman Sedia atau ke Tanah Rata
6.00 petang atau ke Malam : Pasar Malam Brinchang ( Hanya pada hari Jumaat dan Sabtu)
9.00 malam : Jika sudah ke pasar malam , boleh menikmati Steam Boat, jika tidak pusingan kedua bershoping.

Hari Kedua: 
Sehingga 10 pagi : Sarapan dan Check Out
11.00 pagi : Sungei Palas Tea Centre dan Kea Farm- Shoping terakhir
2.30 petang ; Pulang ke rumah dengan berhati-hati ...
selamat mencuba... akan bersambung lagi ...

Tips Melawat Cameron Highlands: Kea Farm

Pemandangan kawasan pertanian KEA FARM
Tempat membeli belah paling popular di sini pastinya KEA FARM yang juga merupakan perhentian yang paling tinggi. Kea Farm ini merupakan pasar basah yang hanya menumpukan sayur-sayuran segar, bunga segar, buah-buahan dan pelbagai  jenis cenderemata untuk dibeli dan dibawa pulang.  

Lokasinya adalah bersebelahan Hotel Equatorial yakni sekitar 2300 meter di atas paras laut dan betul-betul berada di laluan utama jalan Cameron Highlands. 



Kenapa ia popular? Apa keistimewaanya? Mungkin ianya amat mudah dijawab kerana lokasi dan juga tumpuan orang ramai membeli sayur-sayuran segar yang dibawa keluar dari kebun. 

Dari jenis sayuran berdaun seperti sawi, kubis, sayuran kegemaran Kaum Cina, kubis, brokoli dan sehinggalah kepada buah-buahan seperti jagung, strawberry, limau dan sebagainya.  

Namun perlu diingatkan bukan semuanya berasal atau ditanam di Cameron Highlands. Contohnya buah-buahan seperti limau , pessimon dan juga jambu.

Begitu juga dengan jenis sayuran antaranya seperti lobak merah besar, cendawan, asparagus dan pelbagai lagi kerana tidak ditanam di sini atau kurang di tanam.

Selain itu, jagung mutiara yang menjadi pilihan utama pembeli juga biasanya dicampur dengan jagung yang dibawa dari bawah seperti dari Malim Nawar, Chemor, Kampar dan Simpang Pulai. Manakala limau besar dan juga Jambu Batu sudah pasti bukan hasil produk tanaman dari Cameron Highlands.


Selain daripada buah-buahan, terdapat pelbagai cenderamata yang mengambarkan mengenai Cameron Highlands yang di jual di sini dengan pelbagai bentuk seperti key chain strawberry, baju, kasut, beg, permaianan dan juga pelbagai makanan ringan seperti jem, coklat, syrup air minuman dan pelbagai lagi termasuklah pilihan tea.


Untuk teh, suka untuk saya ingatkan anda hanya BOH dan Cameron Valley keluaran asli dan aktif bagi Cameron Highlands. Namun anda akan menemui pelbagai jenama lain seperti Highlands Tea, Coklat Tea dan pelbagai lagi. Dikhabarkan ianya dibungkus semula dan sumbernya adalah dari Indonesia. 


Kadang-kadang anda akan menemui Blue Valley Tea. Muskhilnya, ladang teh Blue Valley sudah lama berkubur dan bertukar menjadi kebun-kebun sayur. 


Manakala bagi kaum wanita pastinya pilihan utama adalah membeli bunga-bungaan seperti ros, dahlia, carnation dan pelbagai lagi yang segar dan baru dipetik dari kebun malah terdapat yang sudah diawetkan. Begitu juga dengan pilihan pokok-pokok berpasu yang juga dijual termasuklah kaktus.

Tips Keselamatan :

  • Terletak di jalan utama, maka keselamatan ketika melintas amatlah perlu diberi tumpuan terutama yang membawa kanak-kanak kecil yang sememangnya teruja untuk melintas jalan dengan segera kerana tarikan di seberang jalan.
  • Jangan meletak kenderaan di sepanjang garisan kuning. Nanti bila tiba sang Jaka Putih meletak nota samannya pastinya akan menaikkan kos pembelian anda yang awalnya murah. 
  • Ketika melalui deretan kedai di jalan menuju kedalam, beri tumpuan kepada kenderaan kerana ianya juga merupakan jalan tunggal bagi penduduk untuk keluar ke jalan utama. 
  • Letak kenderaan anda sama ada lebih jauh sedikit menghala ke Hotel Equatorial.

Tips Membeli Belah:
  • Jangan terpedaya dengan jumlah paket plastik seperti 12 paket RM 10 kerana jika anda meneliti beratnya tidak sampai sekilo. Contohnya anda membeli 12 paket sawi dengan hanya RM10 dan kelihatan murah tetapi tahukah anda sekilo sawit hanya sekitar RM 3-5. Cuma anda boleh mempelbagaikan jenis sayur yang boleh dibeli.
  • Jangan terpedaya dengan longgokan kubis besar yang di sertakan dengan cauliflower dan brokoli seperti longgokan 3-4 biji semuanya. Harga kubis hanya sekitar RM 2-4 sekilogram !!! Mahal sedikit cauliflower dan brokoli (pastikan ada daun bersama, jika tidak adalah dari China!)
  • Ingin membeli Carot besar ? Anda boleh membelinya di Tesco kerana carot besar tidak ditanam di Cameron Highlands. Semuanya dari China. Baby carrot beserta daun barulah yang ditanam di sini.
  • Jagung besar dan panjang adalah jagung dari bawah. Jagung Cameron adalah kecil dan pendek. Dua-dua rasanya manis. Perlu di kukus bukannya rebus.
  • Strawberry murah di sini tetapi janganlah membeli strawberry yang berlapikkan daun. Anda membayar untuk sampah sebenarnya kerana buahnya sedikit dan daunnya sekadar perhiasan bukan untuk dimakan.
  • Jambu batu yang digelar Jambu Kristal atau Epal Cameron Highlands adalah jambu Bidor yang dikisar kulitnya dan direndam dengan pewarna samada hijau ataupun pink.


  • Bunga yang segar adalah ros, dahlia,carnation dan sebagainya. Kalau ada yang menawarkan daun yang diawet dan tahan sehingga 2-3 tahun , gelakkan sahaja. 
  • Bagi pengunjung muslim, hanya deretan kedai atau gerai makanan di bahagian hadapan sahaja yang benar-benar diusahakan oleh peniaga muslim. Di bahagian dalam kebanyakkan adalah penjualnya gadis Indonesia tetapi dimiliki oleh peniaga Cina. 
  • Tertarik dengan gadis penjual.? Anda mungkinmendapati mereka boleh bertutur dalam dialek Kelantan dan Utara tetapi mereka adalah gadis Indonesia!!! Jangankan bahasa loghat anda mereka boleh bertutur malah dialek tianghua, mandarin malah hakka pun mereka tahu!!!
Sentiasa bertanyakan harga rendah dan rasional. Jangan malu tawar menawar dan usah bimbang peniaga ini tidak lah akan menjadi samseng atau paling hebat tidaklah sampai tahap peniaga samseng di Petaling Street.
Selain daripada KEA Farm terdapat sebuah lagi hentian popular iaitu hanya 300 meter ke atasnya iaitu Simpang Sungei Palas.  

Rabu, 23 November 2011

Kisah pembuat keranda...


AMUTHA RAMALINGGAM, 36, tidak pernah menerima sebarang permintaan khas untuk menyiapkan keranda sepanjang mengusahakan perniagaan yang menjadi periuk nasi warisan keluarganya.


Namun, hari itu, dia agak tertekan namun bertekad untuk membuat sebuah keranda khas mengikut kehendak seorang pelanggan.
Katanya, ia satu kebetulan. Pada hari yang sama dia bersetuju menjalani temu ramah dengan Kosmo!, dia juga terpaksa berbahagi masa untuk memantau dan menyiapkan sebuah keranda yang digelarnya sebagai peti sumo.
“Saya pun tidak sangka akan menerima tempahan seorang lelaki istimewa yang meninggal dunia semalam. Lelaki itu dikatakan bersaiz besar dengan berat badan 330 kilogram.
“Apabila diberitahu oleh pekerja saya, saya hampir tidak dapat bayangkan berapa besar keranda yang perlu kami siapkan,” katanya yang ketika itu sedang melakukan kerja akhir perhiasan keranda di premisnya di Sungai Buloh, Selangor.
Pekerja Amutha, Veeramani Buminathan, 30, yang menjawab panggilan daripada ejen pengkebumian terpaksa berkali-kali memastikan berat dan saiz si mati supaya tidak berlaku kekeliruan mahupun kesilapan.
“Saya diberitahu si mati bersaiz tiga setengah kaki lebar. Jadi saya memutuskan untuk membuat keranda selebar empat kaki,” kata Veeramani yang bekerja dengan Amutha sejak 10 tahun yang lalu.
Lelaki warga India itu memberitahu, itulah kali pertama dia dan rakan-rakannya diarah untuk membuat sebuah keranda yang lebih besar daripada biasa.
“Kami bertiga menyiapkan peti itu malam semalam selepas menerima satu panggilan. Binaan asasnya sahaja mengambil masa tiga jam, iaitu dari pukul 8 malam hingga 11 malam.
“Pagi tadi kami hantar peti itu untuk dikilatkan memandangkan keranda tersebut diperbuat daripada kayu,” ketika berbual, Amutha sudahpun menjawab panggilan daripada ejen pengkebumian mengenai perkembangan pembuatan keranda tersebut.
Ketika sesi temu bual berlangsung, sebuah kenderaan pacuan empat roda menderum mendekati premis Amutha. Kelihatan hampir separuh daripada peti itu terkeluar daripada ruang muatan kerana saiznya yang panjang.
Tiga orang pekerja berhati-hati mengangkat peti itu sepenuh tenaga. Dengan bersusah-payah, peti itu kemudiannya ditempatkan di atas dua buah meja panjang yang sudahpun ditempatkan di hadapan rumah Amutha.
“Berat keranda ini sahaja 150 kilogram (kg). Bayangkan, dengan mayat si mati, ia boleh mencecah 500kg. Disebabkan itu, kami membuat keranda ini dengan pelbagai kemudahan tambahan termasuk papan tambahan dan papan kayu panjang untuk memudahkan ia diangkut dengan kenderaan pengangkut barang (forklift),” kata Amutha sambil mengarah pekerjanya memulakan kerja menghias bahagian dalaman keranda.
Cabaran pembuatan

BISNES warisan keluarga Amutha ini bermula sejak lebih tiga dekad lalu ketika bapanya masih hidup.





S. Manikandan, 29, antara pekerja lelaki bersaiz paling kecil masuk ke dalam keranda untuk mengalas keranda itu dengan kain putih, kusyen, bantal, kain hiasan di bahagian tepi keranda serta pelapik plastik PVC untuk elak kebocoran jika ada pendarahan.
Walaupun ia bukan satu amalan yang dipraktis kerana jelas ia seperti tidak menghormati roh si mati, Amutha akui tiada cara lain.
“Kami selalunya tidak melakukan sedemikian, tetapi bagi peti sumo ini, kami tiada pilihan lain,” katanya dalam nada kemaafan.
Amutha dan sekumpulan sembilan orang pekerja tidak pernah berasa jemu dengan pekerjaan mereka.
Amutha, anak kedua daripada tiga beradik, memilih untuk menyambung perusahaan itu selepas bapanya meninggal dunia. Dia juga tiada pilihan lain apabila kakak dan adik perempuannya yang lain tidak berminat untuk mewarisi perusahaan tersebut.
“Kematian ialah sesuatu yang tidak boleh dihalang atau dijangka. Membuat keranda juga adalah satu pekerjaan. Saya tidak mahu mencampuradukkan kehidupan peribadi dan pekerjaan kerana ia merupakan dua perkara berbeza,” ujarnya yang memperoleh bekalan kayu dari Johor dan aksesori dari kedai khusus keranda di Pulau Pinang. Katanya, bekalan itu akan digunakan untuk menyediakan keranda kepada kira-kira 18 agen pengkebumian di seluruh Selangor, Kula Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka. “Kami akan hantar ikut tempahan sekitar 15 hingga 20 buah keranda setiap hari,” ujar Amutha.
Menyentuh mengenai harga, Amutha berkata, pihaknya tidak membekalkan keranda kepada orang awam. Sehubungan itu, beliau enggan mendedahkan harga kerana tidak mahu menggangu keselarasan perniagaan ejen yang menentukan harga pasarannya.
Beliau membekalkan keranda bukan saja untuk keperluan pengkebumian tempatan, bahkan turut digunakan untuk penghantaran mayat ke luar negara.
Premis perusahaan keranda Amutha itu sebenarnya hanya terletak bersebelahan dengan rumahnya, malah mempunyai pintu masuk yang sama.
Sebab itulah, Amutha menggunakan ruang terbuka di tepi dan hadapan rumahnya untuk menempatkan keranda. Keadaan itu telah menjadi asam garam kehidupan keluarganya, sejak perniagaan itu dimulakan oleh bapanya lebih tiga dekad lalu.

PEMASANGAN aksesori termasuk hiasan sebegini adalah antara kerja lazim ketika menyiapkan keranda.





“Saya menggangap ia hanya satu kebetulan. Orang enggan memberi saya tempat kerana mereka mempunyai pemahaman yang berbeza. Di mana lagi saya harus menjalankan perniagaan saya?” kata wanita itu.
Begitupun, kata Amitha, dia mempunyai sebuah lagi premis yang disewa untuk kerja-kerja mengilat keranda kerana proses yang melibatkan bahan kimia berbau itu tidak boleh dilakukan di kawasan perumahan.
Bapa Amutha, Ramalingga, awalnya hanya seorang penjaga dan merupakan seorang Orang Kelainan Upaya (OKU). Mendiang dikatakan kali pertama membuat keranda buat adik lelakinya, iaitu pak cik Amutha. Selepas itu, dia menerima tempahan membuat keranda untuk saudara-mara terdekat.
“Lama-kelamaan, bapa saya memilih untuk menjadikan kemahiran membuat keranda sebagai bisnes memandangkan menerima banyak permintaan,” terang Amutha.
Amutha mengakui, perniagaan tersebut tidak pernah sunyi dan aktif dengan permintaan. Operasinya tidak dipengaruhi faktor musim, keadaan ekonomi, cuaca, atau cuti umum dan perayaan. Apabila tiba waktunya, keranda tetap perlu disiapkan.
Ibu kepada tiga orang anak itu mengakui, sudah banyak mendengar pelbagai kata cemuhan hanya kerana dia terlibat dalam pengusahaan membuat keranda.
“Ada yang berkata melihat hantu depan rumah saya. Ada yang beritahu sebaik selepas melawat rumah saya, mereka jatuh sakit.
“Saya yang tinggal di sini bersama anak-anak, anak-anak saudara dan mak cik saya tidak pernah pula melihat apa-apa mahupun jatuh sakit tanpa sebab,” ujarnya hairan.
Tidak peduli
Kata Amutha lagi, dia dan pekerjanya sudah jemu dengan pelbagai kenyataan seperti itu. Lebih menyakitkan hati, ada dalam kalangan jiran-jiran yang suka menyalahkan Amutha jika berlaku sesebuah kematian.
“Kebetulan dahulu, pernah seorang yang melalui depan rumah ini meninggal dunia. Ahli keluarganya terus menyalahkan saya,” kata wanita itu yang menempatkan sebuah tempat pemujaan Hindu di sebelah tepi premis.

PETI sumo dengan berat 150 kilogram ini adalah antara segelintir tempahan istimewa yang pernah diterima Amutha.





Amutha juga dilihat mengenakan tanda sembahyang yang terang di dahinya, iaitu sapuan abu menandakan dia seorang yang kuat ikutan agama.
Perusahaan Amutha membuat keranda sebenarnya tidak ada kaitan dengan keluarga atau si mati kerana semua urusan tempahan, pengambilan keranda dan urusan jual beli diadakan oleh agen pengkebumian.
“Hanya apabila keranda diperlukan di tempat kejadian seperti kemalangan atau kebakaran, di rumah mayat dan atas permintaan khusus, pekerja saya akan dihantar,” jelas Amutha.
Biar apapun cabaran dan pandangan orang lain yang buruk tentang bisnesnya, Amutha terus cekal meneruskan warisan keluarganya itu. Tidak sesekali dia mahu bersusah hati dengan tanggapan orang.
Dia tetap menjalankan bisnes itu seperti biasa. Anak-anaknya mahupun anak saudaranya, juga akan terus terbiasa menjadikan keranda sebagai sebahagian daripada tempat permainan.
Mereka akan tidur atau bersembunyi di dalam keranda separa siap yang di susun di premis pembuatan.
“Sewaktu saya masih kanak-kanak, bapa saya akan meletakkan saya di dalam keranda dan keluar membeli barang. Saya akan diarah untuk duduk di dalamnya sehingga dia balik. Tiada apa-apa yang aneh berlaku,” katanya sambil ketawa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...