Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Thursday, November 8, 2012

Tips Melawat Cameron Highlands: Senarai semak lokasi persingahan ...

Hari ini 8 November 2012. Lusa akan bermulalah cuti persekolahan yang panjang sehingga awal tahun hadapan. Maka menjadi resam di Cameron Highlands ini, maka akan bermulalah waktu puncak di Cameron Highlands. 

Seperti biasa, jalan-jalan akan sesak, apartment percutian akan sentiasa penuh walaupun bertambah mahal, hotel-hotel akan mengenakan surcaj, kedai-kedai makan akan mula menjual mahal kepada kami penduduk tempatan (sesetengah kedai makan akan 'banned' / NO tapau), harga-harga makanan akan naik sedikit, pusat-pusat jualan akan dibuka sepanjang masa, pasar malam Brinchang akan dibuka setiap malam.

Kea Farm pastinya akan sesak teruk manakala Sungei Palas Tea atau pun Bharat Tea Centre akan sentiasa penuh. 

Jadi bagi anda yang mahu ke sini, harap-harap dah melakukan sedikit kajian atau 'homework' ke mana nak pergi... mari mrkumai bantu anda... 

Saya ringkaskan sedikit mengenai lokasi-lokasi yang mungkin boleh membantu anda membuat jadual perjalanan anda kelak di sini.

Harap catatan ringkas ini dapat membantu... 

Pekan Ringlet: 
Catatanya mengenai telah dimuatnaik dan anda boleh membuat carian mengenainya. Terdapat Stesen Minyak di sini jika anda memerlukanya selepas 64 km ataupun 145 km perjalanan. 


Berehat sebentar untuk makan tengahari boleh juga dilakukan di sini. Jika anda mahu mencuba penginapan yang eskulisif ala Enggeris, LAKEHOUSE boleh menjadi pilihan tetapi agak jauh dari pusat bandar utama iaitu Tanah Rata.

Pekan Habu: 
Habu menjadi permulaan untuk anda melawat. Menyimpang ke Jalan Boh, anda boleh singgah di Bee Farm secara percuma atau meneruskan perjalanan ke Boh Plantation untuk ladang teh. Pemandangan menarik untuk kebun water cress di sepanjang laluan ini yang tidak terdapat di tempat lain. 


Jika tidak mahu ke Jalan Boh ini, anda boleh ke Tanah Rata dan masih lagi berpeluang untuk melihat Ladang Teh milik Bharat Tea Plantation yang terletak di pinggir jalan sahaja. Nikmati secawan teh dengan pemandangan ladang teh yang menakjubkan.  

Pekan Tanah Rata:
Tanah Rata adalah pekan utama di Cameron Highlands. Jika memerlukan pengeluaran wang di bank, majoritinya terdapat di sini. Kedai Makanan Melayu juga banyak terdapat di sini selain makanan segera seperti Marrybrown ataupun lebih esklusif di Starbuck Cafe.

Kemudahan kesihatan yang tidak dijangka juga terdapat di sini dengan klinik dan hospital.


Kemudahan apartment percutian juga kebanyakan bercambah di sini dengan pelbagai pilihan lokasi seperti Arabela, Anthrium , Carnantion Park, Royal Lily dan banyak lagi. Juga terdapat pilihan hotel bajet dan sederhana bajet  di sini.

Kampung Taman Sedia: 
Kenapa saya mengecilkan skop untuk kampung ini. Anda boleh membuat carian catatanya di mrkumai ini kerana saya telah berkongsikan banyak tempat menarik untuk anda kunjungi di sini. Dari Kampungstay sehingga ke Chalet, penginapan anda lebih ringkas dan mudah di sini. 


Perkembangan pengusaha kebun strawberry dan juga produk hiliranya menyebabkan kampung ini menjadi tumpuan yang khusus dari pelancong untuk mencari produk usahawan tempatan dan tentunya halal menjadi keutamaan. 

Berdekatan dengannya adalah Air Terjun Parit yang pernah menjadi tumpuan pelancong dalam sejarah Cameron Highlands ini. Juga terletaknya satu-satunya kawasan perkhemahan yang lengkap dengan kemudahan di bawah pentadbiran Jabatan Hutan Daerah Cameron Highlands. 

Untuk siri kedua, saya akan berkongsikan secara ringkas mengenai Bandar Brinchang ke atas. Juga secara ringkas... 

No comments:

CATATAN TERKINI DI MRKUMAI.BLOGSPOT.COM::

get this widget here

KOLEKSI CATATAN: