TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Friday, October 5, 2012

Tips Melawat Cameron Highlands: Bunga Ros siri ke 2

Ini merupakan siri kedua mengenai bunga ros yang saya muatnaikan. Untuk siri catatan pertama anda boleh mengikuti catatan saya di SINI

Untuk catatan kedua ini, saya sekadar ingin berkongsikan gambar-gambar bunga ros yang telah saya rakamkan sekitar Tanah Rata dan Stesen Mardi. 

Juga terdapat beberapa kuntum bunga ros yang saya rakamkan sekitar Kea Farm yang mempunyai suhu yang lebih sejuk. 

Pengeluaran bunga Ros di Cameron Highlands banyak bertumpu dikawasan sekitar Kuala Terla, Tringkap dan Blue Valley. 

Kebanyakan petani menanam bunga ros secara berskala besar untuk tujuan kormesial kerana difahamkan permintaan bunga ros ini bukan hanya tertumpu di pasaran Malaysia tetapi menjangkau ke pasaran Jepun, Hong Kong dan Taiwan.

Malah difahamkan, Thailand dan Singapore juga mendapatkan bekalan keratan bunga ros dari Malaysia kerana persekitaran di Cameron Highlands yang amat sesuai bagi penanaman bunga ini.

Rata-rata bunga ros yang ditanam adalah untuk tujuan penjualan 'keratan batang beserta dengan kuntuman bunga. 

Angaran harga sekuntum bunga ros diantara RM 0.80 hingga RM 1.50 sekuntum dan lebih murah jika dibeli secara jambangan yang telah siap dicampurkan pelbagai warna. 

Namun terdapat juga bunga ros yang bertangkai dihasilkan di mana mengikut variati tertentu yang menghasilkan bunga secara jambakan di antara 2-5 kuntum sepohon. 

Bagi tanaman hiasan berpasu, rata-rata gerai jualan ada menjualnya dan harga mengikut saiz pokok dan pasu yang dijual. 

Untuk seterusnya, saya berkongsikan gambar-gambar bunga ros ini untuk tontonan anda serta membakar sedikit minat anda jika berkunjung ke sini kelak. 

Sambil-sambil melihat gambar bunga ros ini saya ingin berkosngikan sedikit mengenai keistimweaan bunga ros bukan kepada kecantikannya semata tetapi rahsi yang mungkin tidak kita sedari iaitu, bunga ros sebagai bahan merawat penyakit.Pencarian maklumat di internet banyak mencungkil dan berkongsi akan rahsian penawar yang terdapat didalam bunga ros ini antaranya saya petik dari laman web tarrabasing yang saya ringkaskan seperti;1. Wangian bunga ros dijadikan terapi wangina atau aromaterapi seawal zaman kegemilangan Islam Bani Umaiyyah di Andalus di mana hospital Islam yang pertama mengamalkan terapi wangian dan terbukti menyembuhkan pesakit dengan lebih cepat.
2. Ibnu Sina yakni ilmuan perubatan Islam yang terunggul berjaya menemukan kaedah rawatan menggunakan aroma ros dengan proses penyulingan pada abad ke 11 untuk menghasilkan pati bunga ros.3. Pada zaman greek campuran bunga ros dengan minyak mampu merawat penyakit berkaitan sistem peranakan.4. Pakar perubatan India menggunakan bunga ros untuk menyembuh luka dan radang pada kulit.5. Air mawar telah digunakan oleh para doktor pada zaman dahulu untuk merawat masalah saraf dan sebagai ubat hidu bagi pesakit paru-paru manakala ekstrak dari kelopak bunga ros diberikan sebagai rawatan pesakit yang mempunyai masalah jantung dan buah pinggang. Banyak lagi keistimewaan bunga ros yang boleh anda temui untuk kaedah rawatan alternatif yang ditemui sejak berabab lamanya. Teruskan pembacaan anda di laman web yang saya maksudkan di atas.


Mungkin akan ada siri ke tiga mengenai bunga ros nanti.. tungggu....

No comments:

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock