TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Wednesday, October 17, 2012

Catatan Perjalanan : Kereta Lembu @ Melaka

Berjalan dan bercuti di Melaka memang tidak akan dapat memenuhi semua tempat kerana terlalu banyak lokasi perlancongan yang ditawarkan. Puluhan muzium dan juga kawasan rekreasi yang terdapat menjadikan negeri ini destinasi padat untuk percutian.

Sebelum anda membaca catatan ini, apakata anda mainkan video klip ini untuk mendapatkan mood mengenai kereta lembu nyayian Helen Velu.Satu lagi ikon kebudayaan bagi negeri ini yang tidak terdapat di mana-mana negeri lain adalah kereta lembu yang menjadi salah satu kenderaan utama suatu masa dahulu.

Saya memetik sejarah kereta lembu ini dari laman web wikipedia yang menarik untuk dikongsikan bersama anda:

Ciri-ciri kereta lembu di Melaka berbanding di negeri lain adalah bentuk bumbungnya seakan-akan bertanduk dan berwarna warni di mana kereta lembu yang diperbuat dari kayu mempunyai dua roda besar dan disangkut kepada dua ekor lembu dengan gandar kayu. 

Mushi Abdullah dalam hikayatnya ada menceritakan bahawa selain kereta lembu, kereta kerbau atau pedati kerbau juga digunakan oleh pedagang untuk menarik barangan dagangan khasnya di kalangan pendangan Cina sehingga abad ke 20. 

Beliau juga ada menerangkan kegunaan lain kereta lembu ini seperti petikan:

" Maka dengan seketika itu juga diberinya perintah menyuruh bawa mayat itu, lalu dimasukan ke dalam pedati kerbau, maka di suruhnya canangkan berkeliling negeri..."

Pada asalnya sebelum wujudnya kereta-kereta beroda di kalangan masyarakat petani di kampung-kampung, mereka telah tahu menggunakan sejenis sistem pengangkutan yang dipanggil bentang.

Kereta bentang ini tiada beroda dan ditarik oleh binatang seperti lembu dan kerbau. 

Pengunaan sistem pengangkutan ini bertujuan untuk faedah diri sediri seperti menarik padi, kayu api dan barang lain yang berat-berat.

Kenderaan ini biasanya dapat dilihat di sawah padi dan dusun terutama dalam tahun-tahun 1880 an.

Sekarang kereta kerbau dan lembu sudah tidak digunakan lagi selain sekadar bahan tontotan dan tarikan pelancongan semata. 

Untuk anda mengalami sendiri pengalaman unik menaiki kereta lembu, jika anda ke Melaka anda perlu pergi ke Ayer Keroh bersebelahan dengan MacDonald dan Muzium Orang Asli atau Taman Botani Ayer Keroh.

Terdapat lebih dari lima unit kereta lembu semasa kunjungan saya ke sana. Saya difahamkan caj menaiki kereta lembu ini adalah RM 20 bagi satu perjalanan sekitar 10 minit yang boleh memuatkan 4-6 orang penumpang. 

Jika satu keluarga mempunyai 5 orang penumpang, kosnya jatuh sekitar RM 4 sahaja. Jika seorang sahaja, maka RM 20 kos seorang. Ini apa yang saya dimaklumkan dan mungkin berbeza jika anda sampai di sana. 

Kereta lembu , Dari Melaka ,
Di tarik pula oleh, Lembu perkasa

Hah… kereta lembu, Rodanya dua
Jalannya tak laju , Sejam sebatu


( korus )
Mari oh mari,  Kita naik beramai-ramai

Pergi bertemasya , Mandi safar di pantai


Hah… itulah dia , Pusaka datuk ku,
Pasti kan ku jaga,  Setiap waktu

No comments:

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock