TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Friday, October 5, 2012

Tips Melawat Cameron Highlands: Bunga Chrisanthmun

Bunga Kekwa ataupun Chrisantemum merupakan tanaman bunga yang utama di Cameron Highlands. Tanaman ini dijadikan tanaman hiasan dan dikelaskan kepada bunga keratan di mana bunga bersama keratan batang yang seragam dihasilkan untuk dipasarkan sebagai bunga segar untuk perhiasan.

Industri bunga keratan di Cameron Highlands ini menjangkau ratusan juta ringgit setahun dan kawasan penempatan di Bertam Valley, Ringlet, Kuala Terla, Blue Valley dan Kampung Raja merupakan nadi pengeluaran bunga keratan ini. 

Penanaman bunga kekwa biasanya mengambil tempoh sekitar 3-4 bulan dari mula dipindahkan ke plot utama. 

Pekebun mengamalkan konsep 2 peringkat nurseri atau istilahnya 'Double Stage Nursery' iaitu tanaman dua peringkat  di nurseri semaian sebelum dipindahkan ke plot tanaman utama.

Satu lagi teknik tanaman adalah Single Stage Nursery atau Peringkat Tanaman Tunggal yang mana pekebun akan terus menanam biji benih didalam tapak tanaman utama. 


Kelebihan double stage nursery adalah lebih menjimatkan masa antara pusingan tanaman di mana anak benih boleh ditanam terlebih dahulu dan kerja-kerja di plot tanaman dilakukan serentak. 

Manakala single stage nursery pula menjimatkan tenaga kerja di mana tiada pemindahan anak dilakukan. Namun kaedah ini kurang pratikal kerana akan terdapat tapak kosong di antara pokok kelak bergantung kepada kadar pencambahan benih.

Bunga ini boleh dibiakkan dengan cara keratan batang dan biji benih yang diimport khas. 

Sebelum itu plot tanaman disediakan seperti membuang sisa tanaman pusingan terdahulu, membuat batas, menambah  baja organik, membuat rawatan kepada tanah untuk mengelakkan penyakit akar dan seterusnya menanam anak pokok dari tapak semaian.  

Malah sebelum anak pokok dipindahkan ke plot tanaman utama jaring dipasang di atas batas tanaman untuk memudahkan ianya diselaraskan denganketinggian pokok bagi mendapatkan batang pokok yang lurus.


Ketika berusia sekitar 3-4 minggu  anak pokok bunga kekwa biasanya akan dilimpahi cahaya lampu di waktu malam bagi mempercepatkan tempoh matangnya sehinga 35 cm.  

Biasanya anda akan melihat deretan rumah plastik tanaman yang dipasang lampu sekitar tempoh 4- 6 jam semalam bergantung kepada musim. Klik SINI untuk catatan khas mengenainya.

Bunga Kekwa dihasilkan secara dua jenis iaitu jambangan bunga atau istilahnya spray atau pompon dan jenis sekuntum atau standard. 

Jambangan bunga adalah bunga yang dibiarkan tumbuh banyak dalam satu ranting dan akan dipotong serentak. 

Lebih 90% tanaman chrisanthemum di sini dihasilkan mengikut konsep ini kerana permintaan yang lebih banyak.

Manakala konsep sekuntum adalah hanya satu bunga yang dijaga di dalam setiap pokok manakala bunga yang lain dicantas.  

Bunga tunggal yang tinggal akan dibalut dengan jaring khas untuk membentuk kuntuman bunga yang baik dan bermutu. 


Hasilnya bukan sekadar untuk pasaran kecil Malaysia tetapi telah mendapat tempat yang amat besar di negara seperti Jepun, Taiwan, Hong Kong, Thailand malah ada yang mengkhabarkan sejauh ke Russia.

Uniknya bunga kekwa ini bukan sekadar sebagai hiasan tetapi juga menjadi bahan membuat makanan dan minuman yang diproses lanjut. 

Selebihnya deretan gambar ini saya kongsikan ketika sempat singgah ke salah satu kebun bunga kekwa di Jalan SHUM YIP LEONG.


Jika anda singgah ke plot tanaman ini, saya ingin mencadangkan tips-tips berikut dipatuhi :


Pertama : Dapatkan kebenaran dari pemilik plot tanaman. 


Kedua : Jangan masuk ke plot tanaman dengan jumlah yang ramai. Berpisah ke beberapa lokasi supaya tidak terlalu ramai di satu kawasan. Ketiga : Jangan masuk ke dalam bahagian plot tanaman. Cukup sekadar di pinggir plot tanaman. 


Keempat : Jangan menyentuh, memetik dan melakukan sebarang kerosakan kepada plot tanaman dan juga peralatannya. 


Kelima: Jangan menganggu pergerakan pekerja. Pemilik akan marah jika pekerja mereka lambat kerana anda. 


Keenam : Jangan hampiri kawasan yang sedang diracun. Utamakan keselamatan dan kesihatan anda. 


Saya membuat satu lagi catatan mengenai bunga ini kerana masih terdapat stok gambar yang ingin dikongsikan. Ikuti catatan siri kedua ini pula nanti.

No comments:

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock