Anda dah baca Catatan Capsicum Merah dan Kuning sebelum ke catatan CAPSICUM HIJAU ini?
Anda kena baca terlebih dahulu catatan tersebut supaya anda dapat sedikit penerangan mengenai capsicum atau dipanggil dengan nama tempatan LADA BENGGALA.
Saya tak larat nak copy dan paste maklumat di sana, sebaiknya anda membaca sahaja catatan di sana.
Anda hanya perlu KLIK Catatan dibawah:
Yang CAPSICUM HIJAU ini memang istimewa kerana sebenarnya ia adalah 'versetail' sumbernya. Pekebun sayur boleh menuai buah capsicum hijau dasri pokok yang sama yakni capsicum merah atau kuning. Cuma hanya sesetengah capsicum kuning yang boleh dituai sebagai capsicum hijau kerana warna buahnya agak hijau muda berbanding memerlukan hijau tua.
Selalunya pokok capsicum merah menjadi pilihan untuk pilihan dwi warna tuaian. Tekniknya mudah.
Kalau pekebun nak warna hijau, buah hijau akan dituai lebih awal sebelum bertukar warna dan jika pekebun mahukan warna merah, pekebun hanya perlu lewatkan sahaja penuaian buah hijau kerana akan bertukar kepada merah dalam tempoh seminggu.
Mudah kan? nampak mudah tapi tak semudah membaca di sini....... Saya tinggalkan anda dengan beberapa keping gambar dari plot tanaman di kebun capsicum di Brinchang ini
Klik Link Catatan 4 Beradik CAPSICUM di bawah:
Klik Link Catatan 4 Beradik CAPSICUM di bawah:
******************************************
Untuk membaca catatan berkaitan kebun sayur yang pernah saya pergi sebelum ini, sila klik link dibawah:
Koleksi Catatan Kebun-kebun Sayur di Cameron Highlands
Untuk membaca catatan berkaitan kebun sayur yang pernah saya pergi sebelum ini, sila klik link dibawah:
Koleksi Catatan Kebun-kebun Sayur di Cameron Highlands
No comments:
Post a Comment