Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Tuesday, December 27, 2016

Cerun Jalan Runtuh di Cameron Highlands

Catatan ini nak beri kemaskini mengenai jalan atau cerun runtuh di sepanjang laluan utama Cameron Highlands.

Kesan cerun runtuh di depan Taman Menara Jam Tanah Rata

Saya hanya tumpukan jalan utama di Cameron Highlands iaitu Jalan Persekutuan 59 dibawah kawalselia Jabatan Kerja Raya.

Ada yang bimbang mengenai air terjun besar ditularkan dalam whatsapp group tapi itu berlaku di km 43 Jalan Simpang Pulai - Cameron Highlands - Lojing atau kurang dikenali dengan Lebuhraya Timur Barat 185.

Jauhnnya adalah 25 km dari Kampung Raja, pekan yang terdekat dengan Brinchang dan Tanah Rata. Untuk rekod, kami tiada Pekan bernama Cameron Highlands.

Berbalik dengan laluan utama 59 ini dari Ringlet ke Tanah Rata terdapat 2 cerun kawasan yang runtuh melebihi 10 meter panjanb iaitu yang pertama di hadapan Taman Menara Jam dan kedua di hadapan Bharat Tea Plantation. 

Hanya kawasan Bharat Tea Plantation yang ditutup selama sejam lebih pada hari kejadian iaitu 25 Disember 2016 untuk kerja membersihkan runtuhan dan pokok tumbang manakala di lokasi cerun runtuh di Taman Menara Jam tiada laluan ditutup.

kesan tanah runtuh di Bharat Tea Plantation 

Manakala di kawasan lain di Jalan utama 59 iaitu sepanjang 47 km dari Ringlet ke Blue Valley tiada tanah runtuh atau cerun terbaru. 

Untuk maklumat lanjut boleh anda perolehi dengan menghubungi Jabatan Kerja Raya Daerah Cameron Highlands sendiri.

Alhamdulillah. Tiada mangsa yang terjejas teruk kecuali jem semasa kerja pembersihan dilakukan.

Yang masih nak tanya mengenai air terjun di km 43 Jalan 185 tu, hubungi JKR Kinta untuk maklumat lanjut. Saya sendiri tak pasti nak percaya yang mana sebab Exco Perak dan Menteri JPM kata peristiwa tahun lepas tetapi TV3 pula kata di hari kejadian yang dimaksudkan.

Kalau tak tahu saya mengaku tak tahu dari pandai-pandai buat macam tahu serba serbi dan sebarkan di laman blog dan juga facebook . Ramai yang percaya dan sebarkan pula kisah dogeng saya itu dan makin ramai lagi yang percaya... Kan dah jadi Dosa tu sebarkan maklumat salah. 

Tetapi saya sendiri melalui kawasan tersebut pada hari ianya diviralkan sekitar pukul 8.20 malam dan airnya macam biasa sahaja. Tak ada pula warna keruh dan membuak-buak macam video yang ditonton ramai pihak. 

Semoga catatan ini membantu anda. 
Masih was-was saya tak dapat bantu....

No comments:

10 CATATAN TERKINI:

KOLEKSI CATATAN: