TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Tuesday, January 30, 2018

Fakta Teh Cameron Highlands... 2Masih dalam mood teh untuk beberapa hari ini. Sekadar nak seronok-seronok sahaja tanpa apa-apa tujuan. 

  1. Hanya ada dua syarikat yang masih mengusahakan ladang teh di Cameron Highlands iaitu BOH Plantation dan Bharat Tea Plantation.
  2. BOH Plantation memulakan penanaman teh mereka seawal 1929 oleh pengasasnya A.J Russel.
  3. Bharat Tea Plantation pula memulakan perusahanan teh mereka seawal 1933 oleh Shuparshad Bansal Agarwa.
  4. Dua syarikat yang telah menamatkan perniagaan teh Golden Mountain Tea iaitu di Jalan Shum Yip Lum  dan Blue Valley Tea di Blue Valley berdekatan dengan sempadan Lojing. 
  5. Kalau anda beli produk teh bukan dari BOH dan Bharat Tea, maka itu bukan produk asli teh dari Cameron Highlands.
  6. BOH ada 3 estate teh di Cameron Highlands iaitu Ladang BOH dan Ladang Fairlie di Habu, Ringlet dan Ladang Sungei Palas di sekitar Kea Farm. Manakala Ladang Bukit Cheeding di Banting Selangor dengan jumlah keseluruhan 1,200 ha.
  7. Bharat Tea Plantation mempunyai 3 Ladang Teh iaitu di Ladang Teh 'Tongkiat', Habu, Ladang Teh Shalimar di Tanah Rata dan Ladang Teh Kuala Terla dengan jumlah luas keseluruhan 632 hektar. 
  8. Pengeluaran daun teh oleh BOH adalah sebanyak 4 juta kilogram setahun.
  9. Pengeluaran teh oleh BOH Plantation menghasilkan 5.5 juta cawan teh setiap hari bersamaan 70% dari teh yang terhasil di Malaysia.  
  10. Pengeluaran daun teh oleh Bharat Tea adalah sebanyak 3.8 juta kilogram setahun dengan purata 70,000 kilogram seminggu.
Cukuplah 10 fakta ini dahulu. Saya sekadar salin dan tampal dari pemahaman saya melalui Artikel dari The Star 6 February 2013. 

Koleksi catatan saya sebelum ini mengenai ladang teh ada di sini. KLIK

No comments:

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock