Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Wednesday, January 31, 2018

Sejarah Bharat Tea Plantation

Masih sekitar teh di Cameron Highlands. Kali ini saya nak kongsikan fakta sejarah Bharat Tea Plantation yang membawa jenama Cameron Valley dan lokasi 'Tea Shop'nya amat popular dan sangat mudah untuk dikunjungi kerana terletak di tepi jalan utama sahaja. 


Sejarahnya seperti di bawah ....

Tahun 1893:
Shuparshad Bansal Agarwal dilahirkan berdekatan dengan Agra, Uttar Pradesh, Utara India.uncit

Tahun 1910:
Berhijrah ke Malaysia iaitu Taiping Perak dan membantu pakciknya di kedai runcit sebelum berpindah ke Tapah dengan membeli estate getah dan menjalankan perniagaan runcit yang mana menyediakan keperluan pekerja yang membina jalan raya ke Cameron Highlands. 

Tahun 1933:
Menubuhkan Syarikat Bharat dan memperolehi tanah di Cameron Highlands dari Kerajaan British ketika itu dan mula menanam teh di mana daun teh keluaran ladang tehnya dijual ke kilang berhampiran.

Tahun 1937:
Shuparshad telah meninggal dunia dan meninggalkan anaknya Brijkishore yang hanya berusia 9 tahun. Perniagaannya diambil alih oleh adik beradikanya Nandkishore dan Kailashchand sementara anak Mendiang melanjutkan pelajaran ke India.

Tahun 1944: 
Walaupun menghadapi Perang Dunia Kedua dan pendudukan Jepun di Cameron Highlands, ianya tidak melemahkan perniagaan mereka kerana menjadi tunjang kepada pembekalan beras dan gula ke seluruh komuniti Cameron Highlands

Tahun 1952:
Brijkishore pulang ke Malaysia selepas menamatkan pengajian di India ketika berusia 20 tahun dan mula mengambil alih perniagaan warisan bapanya. Beliau berjaya mendapatkan kontrak untuk menguruskan operasi kilang Teh di Pusat Penyelidikan Pertanian iaitu kini Stesen MARDI. Syarikat nya mula memproses daun tehnya sendiri dan dipasarkan dengan jenama CHOP RUSA. Kilang tersebut saya kongsikan dalam catatan ini, KLIK

Tahun 1957:
Merdeka !!! Merdeka !!! Merdeka !!! Brijkishore disertai oleh adik bongsunya, Shriniwa dan menikmati erti kebebasan dan kemerdekaan dan mula mengorak langkah memperkukuhkan dan memperkembang perniagaan sehingga menjadi antara penyumbang kepada perkembangan ekonomi Cameron Highlands.

Tahun 1963: 
Bharat Group berjaya memiliki Shalimar Tea Estate beserta dengan kilang pemprosesan tehnya sendiri dan berjaya menjadi pengeluar teh yang mempunnyai reputasi dalam pengeluaran teh yang berkualiti kepada pemborong dan pengilang teh berjenama.

Tahun 1965:
Brijkishore dianugerahkan dengan pangkat ' JAKSA PENDAMAI' dan diberi pengiktirafan anugerah  Dato. Dato Brijkishore masih kekal sebagai Pengerusi Kumpulan Bharat manakala anak-anaknya bekerja keras untuk mengembangkan perniaagan mereka.

Tahun 1972:
Gabungan adik dan abang, Dato Brijkishore dan Nandkihsore berjaya mengembangkan perniagaan dengan pantas. Bagaimanapun, Dato Brijkishore berjaya menguasai pelbagai bidang perniaagaan dan mengambilalih pegangan saham adiknya, Nandkhisore dan akhirnya gabungan Pernigaan Shuparshad dan Adik Beradik dikenali sebagai Shuparshad dan Anak-Anak di dalam Kumpulan Bharat.

Tahun 1994:
Kumpulan Bharat mula berkembang ke seluruh pasaran runcit negara dengan jenama 'Cameron Valley'.

Tahun 2002:
Tea Shop Pertama mula dibuka dan kini dinamakan sebagai Tea Shop 1. Saya sempat ke sini tahun 2003. Tak de bumbung pun tempat makannya. Terbuka dan memang segar....

Tahun 2006:
Dato Seri Brijkishore meninggal dunia dan legasi perniagaaan diteruskan oleh dua anaknya iaitu Dato Kesav dan Dato Vinod secara bersama sehingga kini.

Baru saya tahu kisahnya sebab saya menyewa di salah satu aset sewaan mereka sendiri tak kenal siapa Dato Brijkishore.....

Mana saya tahu  semua fakta di atas ini?... kat laman website mereka la...

No comments:

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock