Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Wednesday, December 19, 2012

Tips Melawat Cameron Highlands: Arked Jualan di Tringkap

Dah berada di Rose Valley Tringkap, pastinya tidak akan terlepas untuk menjengah gerai jualan yang terdapat di sepanjang laluan ini. 
 

Tahun 2007, hanya terdapat beberapa unit kedai di hadapan Rose Valley yang dibuka untuk jualan produk tempatan tetapi tahun demi tahun jumlahnya bertambah-tambah sehinggakan ke bahagian sepanjang jalan di sini.

 
 
 
Jika dahulu jika ada tambahan gerai terutamanya di musim percutian adalah dari jenis yang berpayung sahaja tetapi kini telah bertambah struktur gerai yang tetap secara persendirian.
 
 
 
Apa yang ada di sini? Pastinya sayur-sayuran, buah-buahan, bunga-bungaan, anak pokok hiasan, kaktus, madu lebah dan kepada pakaian dan barangan cenderahati yang lain sama seperti di Kea Farm ataupun di Green Cow a.k.a Sungei Palas.
 
 
 
Ini merupakan hentian jualan yang terakhir bagi mereka yang akan pulang menggunakan laluan Simpang Pulai, Ipoh  atau ke Gua Musang, Kelantan untuk anda membeli belah yang penghabisan.
 
Sebenarnya ada beberapa lagi lokasi persinggahan cuma tidak seperti arked jualan ini sekadar hentian atau kedai persendirian.
 
 
 
Cuma ketika berada di sini, berhati-hati dengan lalulintas terutama kanak-kanak perlukan pengawasan yang berpanjangan kerana terletak di laluan utama dan agak sibuk trafiknya.

Gerai pula dibina sejajar tanpa sempadan penampan bagi kemudahan pejalan kaki yang selamat dan selesa.

Isu ini pernah diutarakan oleh Karam Singh Walia melalui Aduan Rakyat sekitar tahun 2011 tetapi tiada penyelesaian ekoran tekanan politik semasa.


Mungkin menanti ada korban untuk dijadikan penyebab atau alasan utama untuk tindakan tegas dapat dilakukan.

Apapun selamat membeli belah. Utamakan keselamatan anda...
 

No comments:

CATATAN TERKINI DI MRKUMAI.BLOGSPOT.COM::

get this widget here

KOLEKSI CATATAN: