TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Saturday, July 28, 2012

Tips Melawat Cameron Highlands: Kilang Teh Tertua di Stesen Mardi

Cameron Hihglands sememangnya mempunyai pelbagai sejarah awal yang bermula seawal 1885 dan mula aktif setelag 1900 an.

Malah keputusan Kerajaan Bristish untuk menjadikan puncak peranginan ini sebagai pusat kajian pertanian tanah tinggi atau Hill Station  membuka lembaran kepada pembangunan di sini.


Antaranya adalah Stesen MARDI yang seawalnya dikenali sebagai Federal Experemental Station yang dibuka seawal 1925. Klik di SINI untuk catatan stesen ini.

Melengkapi peranannya dalam pertanian pastinya adalah tanaman teh di tanah tinggi di mana seawal 1927, tanaman teh bermula selepas biji benih pokok teh dibawa dari India.

Pada tahun 1935, kilang teh yang pertama dan kini yang tertua di Malaysia telah dibina untuk tujuan pemprosesan daun teh dari ladang yang dihasilkan. Malah kilang teh ini juga turut menerima daun teh dari Bharat Plantation untuk diproses sebelum mereka mempunyai kilang tehnya sendiri pada awal 1960 an. Klik DI SINI untuk catatan mengenai Bharat Tea. 


Selepas itu kilang teh ini dikatakan mengalami beberapa perubahan seperti produktiviti yang mengecil kerana bekalan daun teh yang kurang sebelum ditutup.

Hanya sekitar dua tahun lepas satu usaha pemuliharaan kilang teh tertua ini dilakukan dengan kos sekitar RM 2 juta dibawah peruntukan Kementerian Perlancongan untuk menjadikannya sebagai satu sumber lokasi lawatan untuk mengetahui sejarah industri teh di Malaysia.

Kini Kilang Teh Stesen MARDI ini telah dibuka sebagai bahan pameran dengan keaslian peralatannya yang telah dibaikpulih. Cuma sekadar permerhatian saya, ianya tidak dibuka sepenuhnya untuk anda menerokai kawasan dalam kilang ini sebaliknya sekadar melihatnya dari luar dan cermin kaca peralatan dalaman.

Mungkin akan lebih menarik jika pihak yang berkaitan membuka kilang ini dengan laluan pelawat untuk merasai lebih dekat peralatan dalaman kilang ini dan mungkin terdapat pertunjukan video mengenai sejarahnya dan fungsinya.

Bersebelahannya adalah sedikit peninggalan kebun teh yang masih dikekalkan untuk dikunjungi. Berusia melebihi 85 tahun pokok teh ini dipangkas sepanjang masa untuk mengekalkan ketinggianya sekitar 70-80 cm dari tanah dan sesuai untuk operasi memetik pucuknya.


Anda boleh mendaki sedikit laluan bertangganya untuk ke pondok tinjau dibahagian atas kebun teh ini untuk melihat keseluruhan kawasan stesen ini disamping melalui rimbunan daun teh.

Dengan hanya tiket masuk RM 3 seorang, pastinya kunjungan anda  ke Stesen MARDI ini berbaloi kerana pakej lawatan pertanianya lengkap bagi koleksi tanah tinggi.

No comments:

KOLEKSI CATATAN:

My Photo Collection @ Shutterstock