Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Tuesday, February 12, 2013

Tips Melawat Cameron Highlands : Bertimbang rasalah...

Sekarang Cameron Highlands sedang sesak teruk dari hari Jumaat lepas kerana kedatangan pelancong ketika cuti panjang Tahun Baru Cina. 

Muslim holiday apartment cameron highlands  - Image

Jalan raya sesak teruk. Kedai-kedai makan penuh dengan pelancong. Hotel-hotel samada yang bajet ataupun kelas mewah penuh dengan pelanggan. 

Apartment Percutian juga penuh dan sukar ditempah. Malah saya difahamkan ada pelancong yang terpaksa balik hari kerana tiada penginapan. 

Yang dapat penginapan difahamkan pula ada mencecah RM 500 semalam bagi sebuah apartment percutian. 

Yang saya nak sentuh bukan perkara ataupun tips tetapi sedikit pertimbangan dari anda yang telah dan bakal datang ke Cameron Highlands dengan memilih cara Apartment Percutian. 

Dalam catatan saya terdahulu telah menyatakan, apartment percutian adalah apartment yang disewakan oleh pemiliknya dengan kadar harian. Lokasinya adalah di dalam komuniti ataupun masyarakat tetap di sini. 

Bagi kami, keselesaan sebagai orang tempatan telah lama dikompromikan hanya kerana menyedari ianya salah satu sumber pendapatan penduduk yang berkenaan. 

Namun dalam soal kompromi ini, perlu ada reaksi yang sama dari anda. Kami bertolak ansur untuk menerima kedatangan anda di sini untuk perlancongan bajet anda. Kami mengalu-alukan kedatangan anda untuk menikmati suasana yang amat segar dan berbeza. 

Namun di sebalik keterbukaan kami, ada yang tidak menghargainya... 

Jom kita lihat apa yang selalunya berlaku :

Menghormati Jiran tetangga :
Apartment percutian adalah sebahagian dari kawasan kediaman. Selalu terjadi, pelancong membuat aktiviti sehingga larut malam seperti bbq, bersembang dan kadang-kala berkaraoke di unit yang disewa. 

Ianya jelas menganggu ketenteraman awam penduduk tetap untuk berehat selepas penat bekerja dan akan bekerja semula keesokan harinya berbanding anda yang datang untuk bercuti bersama rakan dan keluarga. 

Jika ingin melakukan aktiviti lewat malam, pilihlah lokasi yang bersesuaian. Malah Hotel pun kadang-kala akan melarang aktiviti lewat malam kerana menganggu pelanggan yang lain... 

Terfikirkah anda....

Tempat letak kereta:
Yang ini perkara yang selalu dibualkan oleh kami. Sesetengah kawasan kediaman yang menjadi apartment percutian mempunyai kawasan parking kereta yang terhad. Malah kebanyakkan kawasan meletak kenderaan telah dimiliki secara individu kerana mereka telah membeli unit meletak kenderaan tersebut beserta rumah. 

Maka mereka dibenarkan meletakan tanda seperti kon dan papan notis dikawasan tempat meletak kenderaan tersebut. 

Malangnya ada pelancong yang bersikap tidak menghormati privasi ini dengan mengalihkan kon tersebut dan meletak kenderaan mereka. Akhirnya, penghuni tersebut tidak dapat meletakan kenderaan mereka. 

Malah ada yang memilih jalan singkat dengan meletak kenderaan secara menghalang laluan dan kenderaan orang lain. Kalau nak keluar, hon lah sahaja kononnya. 

Saya tak hairan, jika ada kereta yang dicalar, dikempiskan tayar dan diletakkan sampah di atas kereta anda sebagai tindak balas. 

Maka nak bergaduhlah anda dan mula tidak tenteram...

Salah siapa?....


Kebersihan :
Soal ini soal biasa yang berlaku. Soal kebersihan samada dihadapan apartment percutian yang disewa ataupun di kawasan meletak kenderaan.

Biasanya berlaku di akhir lawatan anda. Mengambil jalan pintas, sampah dari kenderaan anda biasanya dibuang di tepi kereta dan ditinggalkan begitu sahaja. 

Kenapa begitu ? Anda mungkin merasakan akan ada kuli yang akan menyapu sampah anda itu. Tahukah anda kami membayar membayar caj perkhidmatan untuk pembersihan di kawasan kediaman kami setiap bulan bermula dari RM 46 hinggalah RM 110 bagi unit kediaman. Malah ada yang mengupah secara terus pekerja pembersihan untuk mendapatkan kehidupan yang selesa. 

Anda datang, anda ingin berehat dan bercuti dan masalah kebersihan dan mungkin beranggapan bukanlah tanggungjawab anda sendiri. 

Tidak begitu menghairankan kami sebenarnya. Kawasan kediaman anda di sana mungkin tidak dijaga kerana anda telah didik sebegitu dari kecil. Bukan salah anda... tapi salah mereka yang mendidik anda semasa kecil. Kini, anda dalam proses untuk mendidik anak-anak anda pula untuk bersikap 'terpuji' ini. 

Saya selalu melihat ini berlaku. Ada beberapa keping gambar sempat saya rakamkan sebagai bukti sikap buruk dan keji ini. Insyallah akan saya kongsikan kemudian jika kapasiti blog ini diselesaikan kelak. 

Malah kejadian semalam, di kediaman saya terdapat sekumpulan orang dewasa antaranya bertaraf makcik dan pak cik yang bersembang dibahagian bawah apartment percutian sambil memakan kacang. Seperti yang telah diajarkan kepada mereka, kulit kacang boleh dan perlu  dibuang begitu sahaja. 

Mereka ketawa panjang sehingga melewati 11.30 malam. Kalau suara anak gadis, mungkin dah boleh dianggap sebagai langsuir. Tetapi ini langsuir pencen. 

Anak saya yang berusia 3 tahun turut menjengok ke bawah selepas saya menjengok ke bawah beberapa kali sebagai 'tanda' ketidakselesaan kami sekeluarga dengan bunyi bising namun mereka masih tidak faham. Kalau ditegur, mahu bertumbuk agaknya.

Anak saya lantas menyapa... " Amboi ... sepah saje... buang sampah kat rumah adik" .. teguran ini diulang beberapa kali dan selalunya begitulah anak saya akan menyapa pelancong yang bersikap buruk dan keji ini (Sebenarnya telah diajar.kih kih). 

Akhirnya mereka berlalu pergi selepas mengajuk kata-kata anak saya itu. Tapi kulit kacang dan plastik masih tetap tidak dikutip. Mungkin esok sahaja barangkalinya, fikir saya.  

Esoknya , bukan setakat kulit kacang tersebut tidak dikutip tetapi ditambah pula sampah yang lain di tepi kereta mereka. 

Kawan saya yang mengusahakan apartment percutian mengeleng kepala. Notis yang besar telah ditampal di setiap pintu dan tangga. Malah tong sampah yang disediakan tidak lah jauh sangat dari kereta mereka. 

Tak apalah .. saya katakan kepadanya, bukan salah dia dan mereka. Tetapi salah ibu bapa mereka yang mendidik mereka melakukan ini biarpun umur mereka sekitar 50 an dan dari kereta mereka bukan orang bekerja biasa..

Saya percaya yang saya maksudkan 'mereka' itu bukanlah anda... 

Kurang Ajar:
Sikap ini juga jelas ditonjolkan oleh segelintir pelancong yang menyewa apartment percutian. Yang terbaru saya saksikan sendiri, bagaimana beberapa orang dewasa mengucapkan kata-kata yang agak bernada kurang ajar bila membuat aduan mengenai apartment sewaan mereka selepas ditunjukkan oleh 'runner'.

Katanya " low class lah apartment ko. Tuala pun tak ada, sabun satu aje dalam bilik air sedangkan kami ni ramai' dan macam-macam lagi.

Saya perhatikan mereka ini tidak buat 'homework". Apartment percutian memang tidak menyediakan tuala mandi. Kalau nak macam hotel, carilah hotel. 

Saya melihat ketegasan si runner. " Tak apalah.. apartment saya ini memang low class dan tidak menepati citarasa anda semua., Tak apalah. Saya tidak dapat membantu.  Tolong cari yang lain ya. 

Terus si runner tadi menelepon pelanggan yang lain dihadapan mereka dan berlalu pergi walaupun ditahan oleh mereka. 

Rupa-rupanya mereka nak mintak kurangkan harga sewaan. Kalau ya pun nak mintak diskaun, jangan la bersikap kurang ajar kerana anda tidak tahu bagaimana pula kalau mereka kurang ajar semula kepada anda. 

Akhirnya, runner tadi terus berlalu dan mulalah mereka mengomel mengatakan tidak bagus dan adil untuk diperlakukan sedemikian. 

Salah seorang budak lelaki sekitar 20 an melontarkan kata- kata... "bolehlah .. ini tempat ko..bolehlah ko berlagak sial.... " Kenapa? Kalau ditempat anda baru anda berani ke? Kenapa tidak di sini sahaja...  

Ini antara kisahnya... saya mohon anda bertimbang rasa sebagaimana kami penduduk tetap di sini bertimbang rasa menerima kunjungan anda. 

Kalau menolak, gunakan bahasa yang baik. Kalau menyewa,  hormati privasi mereka yang lain. Jaga kebersihan bersama..demi keselesaan kita bersama.. berat sangat kah permintaan ini.. 

Anda ingin melancong ke sini dan kami menerima anda seadanya...  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 CATATAN TERKINI:

KOLEKSI CATATAN: