Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

TAIP KATA KUNCI CARIAN ANDA DI SINI:

Wednesday, February 20, 2013

Tips Melawat Cameron Highlands: LE Tour De Langkawi @ Cameron Highlands

Selepas dua tahun menyinsihkan Cameron Highlands sebagai lokasi penamat LTDL, kini pada 23 Feb 2013, ia akan datang kembali. 

LTdL

Kalau dua tahun yang lalu, penamatnya melalui laluan Simpang Pulai ke Tanah Rata, untuk edisi kali ini laluannya diubah di saat terakhir melalui laluan Tapah dan penamatnya di Pekan Brinchang. 

Laluan ini melibatkan perubahan ataupun tambahan 4.8 km dari laluan asal iaitu 140.7 km berbanding perancangan asalnya adalah melibatkan laluan Simpang Pulai ke Cameron Highlands. 

Kini laluan terkini  perlumbaan adalah bermula dari Sungai Siput ke Cameron Highlands dengan alasan laluan lama boleh mendatangkan risiko tanah runtuh. Laluan Tapah lagi senang untuk runtuh sebenarnya. 

Laluan terbaru ini mungkin sedikit mencabar kerana 230 selekoh pendek dan sempit perlu dilalui oleh pelumba-pelumba berbanding di laluan Simpang Pulai yang lebar dan kurang tajam.  

Yang untungnya adalah kami. Beberapa lokasi laluan telah diperbaiki dengan turapan tar yang baharu bagi mengurangkan risiko dan kelancaran perlumbaan.  

Malah sehingga pagi tadi masih terdapat beberapa bahagian jalan yang sedang diturap.

Jika anda ingin sama merasai kemeriahan edisi ini di Cameron Highlands, anda perlu hadir awal kerana laluan akan ditutup secara berperingkat mulai pukul 10 pagi. 

Jika anda bercadang untuk bercuti di Cameron Highlands minggu ini, elakan menggunakan laluan di Tapah sebaliknya gunakan laluan Simpang Pulai. 

Juga anda boleh merancang perjalanan anda dengan melewatkan waktu tiba di sini iaitu selepas pukul 2 petang di mana laluan akan dibuka semula selepas perlumbaan tamat.

penamat edisi 2010 di Tanah Rata

Nasihat saya, dah alang-alang berada di Cameron Highlands minggu ini, apa kata anda sertai kami memeriahkan perlumbaan edisi kali ini. Terdapat gerai Cycle Fest dianjurkan bagi memeriahkan acara penamat itu nanti.

Harap-harap minggu ini tidak hujan kerana edisi 2010, hujan seawal pagi hingga waktu penamat namun masih tetap meriah dengan penonton. Ibarat kata Datuk Hasbullah Awang, LTDL perlu datang setiap tahun ke Cameron Highlands kerana sambutan luar biasa biarpun hujan berbanding di lokasi penamat yang lain ... 

No comments:

CATATAN TERKINI DI MRKUMAI.BLOGSPOT.COM::

get this widget here

KOLEKSI CATATAN: