Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

Buat Carian Pantas seperti tempat makan, tips bercuti, strawberry dan sebagainya di sini:

Sunday, August 28, 2016

Hai Melayu

Saya perolehi sajak dari A. Samad Said ini dari whatsapp group saya. Secara jujur saya tidak menyukai A. Samad Said sejak dua menjak beliau terlibat dengan parti politik kerana sebab-sebab yang tertentu . Tak apa.. dia pun bukan kenal saya dan pasti tak kisah saya tak suka sikap beliau. 

Namun saya tidak dapat untuk tidak bersetuju dengan beliau mengenai sajak beliau ini... Hai Melayu dan betul apa yang beliau cakap ini ...  

Pedihnya sajak A. Samad Said ni ...

Gambar ini saya tak tahu apa motifnya...banggang atau sangap barangkali ...  

*HAI MELAYU..*

Hai Melayu!
Rumahmu semua dibina indonesia,
Ekonomi pula dikuasai cina,
Golongan profesional semuanya India,
Warung makan pun, 
Mamak dan Siam yang berkuasa,
Warga Bangla pula menjadi Jaga,
Orang Nepal yang menabur baja,
Orang Pakistan usung karpet jaja merata,
*Lalu melayu ada apa?*

Harapkan Ustaz,
Saling menyesat,
Harapkan hiburan, 
Lagi best filem barat,
Harapkan bahasa,
Banyak telah bertukar kesat,
Harapkan tulisan, 
Jawi pun mereka hambat,
Harapkan tanah, 
Banyak digadai kepada *Korporat!!*

Hai melayu!
Masih mendabik menjadi tuan?
Sibuk mahu menjadi *tuan*,
Rupanya kerja kelas bawahan,
Ditipu mentah orang atasan,
Konon _perjuangan ini untuk kalian!_
Kerja sikit, 
Sembang kencang,
Banyak rungut, 
Sikit rancang,
Siapa tegur, 
Dituduh lancang,
Duduk warung,
Gigit kacang!

Hai melayu!
Konon kau pantang dicabar,
Konon kau tangkas menyambar,
Tapi cuma indah khabar,
Rentakmu makin lama makin hambar
Kau *melayu* aku pun *melayu*,
Aku menulis bukan cemburu,
Aku mahu engkau tahu,
Kenapa melayu tak macam dulu.....

Hai melayu!
Jari mu hebat bertutur di facebook alam maya,
Bila berdepan ekonomi semasa kau tidak ber daya,
Kau cuma tahu *ber gaya*.

Hai melayu!
kau melaung-laung di jalan raya,
Bagi tahu kepada dunia ini bumi aku yang punya,
Pada hakikat ia digadai kepada sepet yang kaya!

Hai melayu!
Kerana hendak bergaya kau gadai pusaka,
Bila dah kaya kau jadi puaka,
Ini tandanya kau sudah derhaka!

Hai melayu!
Sedarlah bangsa ku,
Buka lah minda mu,
Bersatulah bangsa ku,
Kerana *Malaya* bukan lagi milik mu !
Aku pun melayu,
Engkau pun melayu,
Bodoh Sombong harus di tepis,
Riak, Bongkak dan Hasad Dengki sesama bangsa harus guris,
Bersatulah Melayu kerana *agama*, *bangsa*,
Moyang-moyang yang telah berjasa,
Kerana ini mungkin peluang akhir bangsaku untuk negara,
Berjasa dan Berkuasa.......
Pedih menyengat.....
Untuk muhasabah diri kita

*JIKA TAK NAK BERUBAH*, *TERUSLAH JADI MELAYU YANG*
*LAYU DI TANAH SENDIRI*

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...