Apa kata anda klik info ini.. saya tak marah ...

Gambar terkini di Facebook mrkumai.blogspot.com

Buat Carian Pantas seperti tempat makan, tips bercuti, strawberry dan sebagainya di sini:

Khamis, 22 Jun 2017

Selamat Hari Raya 2..


Saya copy and paste lagi dari group whatsapp. Yang anda setuju tu, mungkin boleh anda pertimbangkan untuk diikuti. 

Yang tak setuju tak apala.. yang penting jaga adab kita menjadi tetamu kepada sesiapa sahaja ya.. 

1. Sebagai ibu bapa, JANGAN SEKALI SEKALI MENGAJAR ANAK UNTUK MINTA DUIT RAYA DENGAN SESIAPA. Kita tak tahu mcm mana keadaan kewangan seseorang. Mungkin dia mencatu makanan dan belanja beliau untuk perkara yang lebih penting. Sekali jumpa anak-anak yang dididik sebegini mungkin merunsingkan mereka.

2. Jaga adab. Saya yakin dan percaya tiada sesiapa antara kita yang dah dewasa ni dididik oleh ibu bapa kita untuk minta duit raya dengan orang lain. Kenapa? Sebab agak tidak beradab sebenarnya meminta sesuatu yang belum tentu menjadi hak kita. Dan sekarang kita mendidik anak kita untuk tidak menjaga adab?

3. Jangan samakan kedudukan kewangan anda dengan orang lain. Anda mungkin kerja bagus, gaji tinggi, peruntukan duit raya pun banyak. Tetapi bukan semua orang bertuah seperti anda. Tidak semua antara kita yang diberikan rezeki dari sudut kewangan seperti anda. Mungkin rezeki mereka dari sudut yang lain.

4. Jangan ingat semua orang bekerja tu banyak duit. Ataupun kalau orang tu kerja gaji mahal sikit, anda boleh suruh anak anda minta duit raya. Gaji mahal tak bermakna banyak duit. Mungkin tanggungan atau liabiliti mereka banyak. Jangan senang nilaikan kewangan orang bila anda tidak tahu.

5. Semua orang pun sedar dengan kos sara hidup pada zaman kini kan? Banyak yang perlu dijimatkan sekarang. Sekiranya duit raya anak-anak anda termasuk di dalam antara yang perlu di 'cut cost', sila redha. Jangan mintak duit warna warni sangat.

6. Jaga air muka pemberi duit raya. Didik anak anda untuk tidak buka sampul di depan mereka dan tidak complain tentang amaun yang mereka terima. Malu tau kalau orang kritik hasil derma kita. Dah dapat tu bersyukur.

7. Dengan mendidik anak anda meminta duit raya dengan orang lain atau mengkritik duit raya yang mereka peroleh, anda secara tidak langsung mendidik mereka untuk menjadi manusia yang tidak berhemah. Tidak dapat saya nyatakan dengan terang di sini kerana tiada kajian pun tentang isu ni. Rasuah mungkin.

8. Jika anda ialah mangsa keadaan, saya simpati dengan anda. Sediakan jawapan-jawapan awal bagi soalan-soalan di atas. Seperti "mak kau bagi anak pakcik dulu pun dua ringgit je". Ok itu gurau. Anggaplah tu sedekah amal jariah.

9. Setiap sen yang anak anda terima, anggaplah tu rezeki mereka. Bukan rezeki anda. Maka tak perlu lah demand lebih. Tak perlu minta. Anda mungkin anggap semua gurauan, orang lain? Bersyukur dan terus bersyukur. Jangan kritik.

10. Hari raya ialah hari bahagia. Berkumpul sanak saudara. Jangan rosakkan mood raya orang lain dengan perangai anda tu.

Sumber: Group whatsapp tadika....

Sent from my Samsung Galaxy smartphone.

1 ulasan:

Normala Saad berkata...

Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Maaf Zahir & Batin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...